Odp: wulfa wymazy z matrycy
Dzięki za uwagi.
Teraz malutki reportażyk z koncertu "Viva la Viola" w kościele św Piotra i Pawła w Łapszach Wyżnych odbywającego się w ramach festiwalu Barok na Spiszu na który zapraszałem w innym wątku.
Elżbieta Sajka (viola da braccio i violetta)
Kurt Georg Hooß (klawesyn)
14.
15.
16.
17.
Podczas kolejnego koncertu 23 sierpnia w kościele w Jurgowie będzie możliwość zobaczenia i posłuchania unikalnego instrumentu wykonanego wg projektu Leonarda da Vinci: viola organista.
Nieodmiennie zapraszam miłośników tego typu muzyki.
Fajna relacja! Tobie światło też ładnie zagrało. Pozdrawiam
Kościółki na Spiszu to prawdziwe perełki. Większość jest doskonale odnowiona i utrzymana. Z przyjemnością jadę kawał drogi, żeby móc posłuchać w takich wnętrzach muzyki z epoki. Atmosfera na takich kameralnych koncertach z nawiązką rekompensuje trudności w okiełznaniu światła o drastycznie różnym pochodzeniu.
Mógłbym oczywiście próbować ujednolicić barwę na całym zdjęciu ale wg mnie jest to w tym wypadku niepotrzebne.
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Kościółki na Spiszu to prawdziwe perełki. Większość jest doskonale odnowiona i utrzymana. Z przyjemnością jadę kawał drogi, żeby móc posłuchać w takich wnętrzach muzyki z epoki. Atmosfera na takich kameralnych koncertach z nawiązką rekompensuje trudności w okiełznaniu światła o drastycznie różnym pochodzeniu.
Mógłbym oczywiście próbować ujednolicić barwę na całym zdjęciu ale wg mnie jest to w tym wypadku niepotrzebne.
Miałem podobne odczucia, gdy występowali zakonnicy w starej cerkwi w Bielance.
Drewno konstrukcji, wysoki strop, świece jako oświetlenie i tych siedmiu facetów z głosami o pełnej. To robiło wrażenie.
I co ciekawe - tylko ok 15 słuchaczy.
17 - świetne.
Pozdrawiam.
Kolejny fotoreportaż z koncertu, który odbył się w ramach festiwalu "Barok na Spiszu" w kościele pw św Sebastiana w Jurgowie.
Wczoraj dla odmiany lampę błyskową pozostawiłem w plecaku. Postanowiłem bardziej skupić się na nastroju jaki panował w tym kościele zaniedbując świadomie względy techniczne. Czy mi się to udało oceńcie sami.
Sławomir Zubrzycki - viola organista
Józef Górka - krótki wykład o kościele, madonnie jurgowskiej i diable jurgowskim
Skupienie i cisza tuż przed koncertem.
18.
19.
Opowieść o historii,
20.
madonnie jurgowskiej,
20.
i diable jurgowskim
22.
Kilka słów o samym instrumencie zaprojektowanym przez Leonarda da Vinci lecz nigdy nie do końca nie zbudowanym.
23.
24.
---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post był o 19:11 ----------
I wreszcie sam koncert, który na długo pozostanie w pamięci.
25.
26.
---------- Post dodany o 19:17 ---------- Poprzedni post był o 19:15 ----------
A stare organy zastygły...
27.
---------- Post dodany o 19:18 ---------- Poprzedni post był o 19:17 ----------
28.
Świetne foto i relacja b.ciekawa.
Pozdrawiam.
Ooo, podoba się i to bardzo :)
Fajnie pokazane! Az ucha nadstawiam, czy dźwięki nie popłyną. Bez lampy światło piękne uchwyciłeś.
Udało się, jest świetnie :grin: