Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - zapowiedź
Nie ma co lamentowac, poki co wszystko pojawia sie na "rumors", czyli po polsku "plotkach" :-D Na rozpacz poczekalbym do pojawienia sie w PL sklepach. Poza tym przypominam, ze to nadal cena MSRP, czyli w sklepach moze byc sporo taniej. Tak dla porownania - oficjalna cena 45/1.8 w cenniku jest 1400 zl.
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwiusz
Nie ma co lamentowac, poki co wszystko pojawia sie na "rumors", czyli po polsku "plotkach" :-D Na rozpacz poczekalbym do pojawienia sie w PL sklepach. Poza tym przypominam, ze to nadal cena MSRP, czyli w sklepach moze byc sporo taniej. Tak dla porownania - oficjalna cena 45/1.8 w cenniku jest 1400 zl.
I tu się zgodzę ;) Nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu,chociaż to takie polskie :D myślę ,że to byłoby kompletnie nielogiczne sprzedawać drożej tą łatwiejszą do zrobienia 25-tkę niż 45-tkę ale to tylko moja taka logika ;) Do 29 już tylko nieco ponad tydzień!
Sumując te stałki dochodzimy do sporej sumki dlatego przestałem się podniecać i zamierzam na przekór wszystkim
kupić wszystko w jednym czyli albo xz2 albo x20. I co mi zrobicie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Sumując te stałki dochodzimy do sporej sumki dlatego przestałem się podniecać i zamierzam na przekór wszystkim
kupić wszystko w jednym czyli albo xz2 albo x20. I co mi zrobicie :)
Pochwalimy. XZ-2 to dobry wybór. X20 nie znam ale z testów to tak średnio mi sie widzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Pochwalimy. XZ-2 to dobry wybór. X20 nie znam ale z testów to tak średnio mi sie widzi.
No testy to swoista zabawa. Pamiętam jak Optyczne napisało o małym wizjerze w E3 albo o wolnym af ZD50 które testowali na E510. Dziwnym trafem obiektywy Nikona testowali na najszybszym w danym czasie korpusie D200.
400euro za 25mm 1.8, cena jak cena, poprzez analogię do wcześniej wypuszczonych obiektywów trudno było się spodziewać innej.
Po cichu liczę na cenę zbliżoną do 45-tki.
14mm i 25mm dają b. przyjemny zestaw podróżny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Po cichu liczę na cenę zbliżoną do 45-tki.
14mm i 25mm dają b. przyjemny zestaw podróżny.
W podróży to moim zdaniem 1 przyzwoity zoom i 1 stałka jasna są dużo wygodniejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
W podróży to moim zdaniem 1 przyzwoity zoom i 1 stałka jasna są dużo wygodniejsze.
Bardziej uniwersalne ale tylko z obrazka dwóch kitowych zoomów byłem zadowolony - nie chcę już szukać kolejnych. Exif i tak pokazuje mi że 70% zdjęć wykonuję w okolicy 35mm dla FF a reszta to 50mm - tylko czasami potrzebuję UWA lub coś dłuższego.
Przyzwyczaiłem się też do stałek. 14mm jest kompromisem - trochę zbyt szeroka ale sporo tańsza od 17-tki i w eksploatacji wnętrz te kilka mm się czasem przydaje.
Pełna specyfikacja tego i innych szkieł, które mają być zaprezentowane w środę 29 (fisheye i 14-42 pancake) jest na 43 rumors.com. Ale dopóki cena nie będzie istotnie w dół od Panasonica 25 1.4, to jakoś nie widzę powodu na wielki sukces tego szkła. Chyba, że będzie dodatkowo świetne optycznie od pełnej dziury.