4 załącznik(ów)
Odp: Rafałowe pierwsze kroki
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Po pierwsze, wystarczy jak wstawisz fotkę przeskalowaną do 1000x750px (łatwo zapamiętać przy formacie 4/3) i po drugie co chyba jeszcze ważniejsze, nie ustawiaj takiej kompresji.
ahutta, dzięki za konstruktywną krytykę, taką lubię.
Wrzucam te same fotki przeskalowane do 1000x750px. Też jest pikseloza ale już wydaje się lepiej.
Co o tym myślisz/myślicie?
14.
Załącznik 110213
15.
Załącznik 110214
16.
Załącznik 110215
17.
Załącznik 110216
jest trochę lepiej, 15 nawet mi się podoba :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No zaraz lepiej :)
Teraz się zacznie z prostowaniem :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
I balansem bieli?
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Oj tam, oj tam. Helmuth już był w wątku, a pary z gęby nie puścił w tym temacie ;)
Tak na szybko
Załącznik 110218 Załącznik 110219
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Dzięki wielkie, od razu widać różnicę :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
RafalK
Rzeczywiście zamiast zmniejszać rozmiar zmniejszałem jakość.
Chce mi się jak najbardziej tylko początki amatora, który od ledwo ponad miesiąca zaczął robić fotki nie są zbyt łatwe, nawet jeżeli chodzi o tak banalne rzeczy.
Zaraz będzie lepiej
Mój komentarz był w takim tonie ponieważ kilka osób wcześniej zwracało Ci uwagę odnośnie rozmiaru, podając : " Do Autora wątku: nie ma sensu wrzucać zdjęć większych niż 1200px dłuższy bok." Jakie później wstawiłeś sam wiesz:) Fajnie, że Ci się chce. Te poprawione są OK pod tym względem.
Cytat:
Zamieszczone przez
RafalK
...Wrzucam te same fotki przeskalowane do 1000x750px. Też jest pikseloza ale już wydaje się lepiej. ...
Nie ma pikselozy. Jest widoczny nieco szum, a to jest duża różnica. Po przeskalowaniu zdjęć na mniejszy rozmiar zazwyczaj jest potrzeba lekkiego podostrzenia i w tych zdjęciach to by się przydało.
Nocne rób wtedy gdy niebo nie jest jeszcze całkowicie czarne. Efekt będzie lepszy mz. Skrócą się też nieco czasy naświetlania i w związku z tym szum też będzie mniejszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mój komentarz był w takim tonie ponieważ kilka osób wcześniej zwracało Ci uwagę odnośnie rozmiaru, podając : " Do Autora wątku: nie ma sensu wrzucać zdjęć większych niż 1200px dłuższy bok." Jakie później wstawiłeś sam wiesz Fajnie, że Ci się chce. Te poprawione są OK pod tym względem.
W zasadzie co racja to racja, kubeł zimnej wody czasem się przydaje, przynajmniej szybko się nauczyłem jak zmieniać rozmiary zdjęcia w PS :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie ma pikselozy. Jest widoczny nieco szum, a to jest duża różnica. Po przeskalowaniu zdjęć na mniejszy rozmiar zazwyczaj jest potrzeba lekkiego podostrzenia i w tych zdjęciach to by się przydało.
Nocne rób wtedy gdy niebo nie jest jeszcze całkowicie czarne. Efekt będzie lepszy mz. Skrócą się też nieco czasy naświetlania i w związku z tym szum też będzie mniejszy.
Dzięki za podpowiedzi, następnym razem wybiorę się na fotki troche wcześniej jak niebo nie będzie zupełnie czarne. No i pokombinuję z ostrością, balansem bieli i prostowaniem :)
2 załącznik(ów)
Troszkę za wąsko zdjęcie robione i miejsca mało na pełne prostowanie. No ale jakoś tak mi wyszło
Załącznik 110227Załącznik 110226
===edit===
balans bieli był ustawiany na biel kory brzóz