1 załącznik(ów)
Odp: Zdjęcia makro z czarnym tłem
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
Sama definicja makrofotografii jest czysto akademicka. W praktyce i tak chodzi o dobrze skomponowany kadr. Co z tego, że będziemy mieć skalę 1:1, jak na matrycy kompaktu w tej skali ważka nam się w kadrze nie zmieści, bo będzie za duża. Trzeba się będzie odsunąć na tyle, żeby zmieściła nam się w kadrze. Ale nie możemy wtedy mówić, że to makrofotografia. Jest to fotografia z bliska. ...
Tylko dochodzimy już do takich "paradoksów" aby zakwalifikować czy to makrofotografia potrzebny jest EXIF:) Wolę to sobie sam ocenić (w przybliżeniu) na podstawie tego co widzę. Nie jest dla mnie istotne, że kompaktem i trzeba było się odsunąć aby obiekt się zmieścił w kadrze czy akurat pełną klatką z skalą 1:1 i odsuwać się nie trzeba było.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Ale ważniejsze jest w tym czarne tło:smile:
Ale czemu takie ważne:) To jednak trochę "oszukiwanie" rzeczywistości:wink::)
Co do czarnego tła i lampy to przyznam nie za bardzo wyobrażam sobie jej zastosowanie w plenerze do fotografii roślin, kwiatków.
Wrzucę takiego starocia kompaktem zrobione bez lampy oczywiście z pomiarem punktowym światła. Cienie były jeszcze programowo lekko przyciemnione. (jak widać niezbyt dokładnie:) )
Załącznik 106123
Odp: Zdjęcia makro z czarnym tłem
"Ale czemu takie ważne:smile: "
chodziło mi o odwrócenie dyskusji od rozważań teoretycznych na praktyczną stronę