2 załącznik(ów)
Odp: Pogadajmy o portretach - suplement
Dla "przeciwwagi" wyżej wystawionych, wstawiłem dwa zdjęcia noszące znamiona portretu.:grin:
Całkowicie bez żadnej obróbki, odszumiania, wyostrzania i temu podobnego uplastyczniania twarzy.
Jak i również zrobione bez żadnych doświetleń , blend itp...
Jako raczej żaden specjalista od takich zdjęć...(no może podstawy znam) i nie praktykujący tego,
pragnę się dowiedzieć coś o tych zdjęciach od fachowców.....:roll:
Załącznik 104994 Załącznik 104995
Liczę na Was koledzy....:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
naprawdę wyczerpująco odpowiedziałeś...
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Nadal nikt nie chce mi powiedzieć co sądzi o tych zdjęciach jako portretach, nawet się nie stara.
Nie kończyłem ASP, ale pierwsza fotka to dla mnie kolorowe coco jumbo, zbyt nasycone, landrynkowe zdjęcie. Urody modelki nie oceniam bo mam lustro w domu.
Druga fotka mi się nawet podobała dopóty dopóki nie przeczytałem analizy Mirka (ma gość oko!)
Trzecia, najgorsza dla mnie jako fotka, to jakaś stop-klatka z najnowszej gry na konsole. Wręcz razi trupi kolor skóry.
Najlepsza fotka w wątku to Monika ;) i Olympus.
Wszystko powyżej, imho. Autorzy fotek mogą pretensje - imho słuszne! - kierować do apz za posłużenie się tymi przykładami w tak zatytułowanym wątku.
Po raz kolejny widać, że aż strach zamieszczać cokolwiek na pl-forach bo zaraz zarząd forumowej ASP orzeknie o skosie około 1 stopień, o włosku, o wystającym..., o złym kolorze, itp... Andrzeju dlaczego?
@gietrzy, dodaj jeszcze proszę czy uważasz te zdjęcia za portrety :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
bo zaraz zarząd forumowej ASP orzeknie o skosie około 1 stopień, o włosku, o wystającym..., o złym kolorze, itp... Andrzeju dlaczego?
orzeknie i co się stanie? Dzieci w piaskownicy mogłyby się obrazić, zabrać zabawki i pójść do domu, ale dorosły człowiek albo przyjmie krytykę i w przyszłości uniknie błędów, albo stwierdzi, że to co robi mu odpowiada i albo oleje sprawę, albo wyjaśni co i jak.
Wyciąganie losowo zdjęć z galerii wg mnie to krok za daleko, ale ok, jak ktoś wystawia swoje prace na widok publiczny to powinien się z tym prędzej czy później liczyć.
Ja tylko nie rozumiem, po co ten wątek. Co on wniesie innego niż ten pierwotny? MZ nic, lepiej byłoby kontynuować poprzedni.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Po raz kolejny widać, że aż strach zamieszczać cokolwiek na pl-forach bo zaraz zarząd forumowej ASP orzeknie o skosie około 1 stopień, o włosku, o wystającym..., o złym kolorze, itp... Andrzeju dlaczego?
Ja nie Andrzeju ja Mirku ale Ci napisze dlaczego.Pewnie dlatego,ze 90% z nas uczy sie jeszcze fotografowac obrabiac....i wszelki konkretne uwagi sa napewno pomocne.A ci artysci juz umiejacy niech nie szukaja poklasku na forach z odnosnikem do wlasnej strony w kazdym poscie tylko niech wystawiaja na wystawach.Niech wystawiaja na wystawach nie przez siebie w pocie czola wyproszonych tylko na takich gdzie ktos ich poprosil o wystawienie doceniajac wartosc prac.
Ps.Nierzadko wystajacy wlosek eliminuje o dalszej karierze fotki.I nie trzeba ASP forumowego zeby stwierdzic,ze ktos jest niechlujny w swoich poczynaniach.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
@gietrzy, dodaj jeszcze proszę czy uważasz te zdjęcia za portrety :)
Ewentualnie drugie.
---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:06 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Wyciąganie losowo zdjęć z galerii wg mnie to krok za daleko, ale ok, jak ktoś wystawia swoje prace na widok publiczny to powinien się z tym prędzej czy później liczyć.
Niby racja, ale apz ostatnim zdaniem pod fotkami powoduje publiczny... lincz.
Artysta, profesor, autorytet, zwycięzca konkursów, wygrał uścisk dłoni prezydenta...
Ja tylko nie rozumiem, po co ten wątek. Co on wniesie innego niż ten pierwotny? MZ nic, lepiej byłoby kontynuować poprzedni.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ewentualnie drugie.
przez chwilę też tak myślałem, ale im dłużej patrzę tym mniej mi pasuje do portretu. Chyba głównie za sprawą stroju modelki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ps.Nierzadko wystajacy wlosek eliminuje o dalszej karierze fotki.I nie trzeba ASP forumowego zeby stwierdzic,ze ktos jest niechlujny w swoich poczynaniach.
O tym pisze... a co jeśli niechlujny to styl, jeśli taki jej/mu pasuje? Jeszcze raz: asp nie kończyłem, ale dla mnie nawet niechlujny to inny, nie gorszy/zły. Mi ręcę nie opadają, co najwyżej kliknę backspace.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:06 ----------
Racja, ale i tak wolę taki wątek niż kolejny o korpusie, lampie czy obiektywie.