A nie zakladasz,ze to moze byc taki sam "mondry "ktos jak i u nas na forum co objawia swoje doznania.
Jak by tak oficjalna od firmy informacja to co innego.
Wersja do druku
Nie wiadomo oficjalnie co jest uwalone, bo Nikon się do tego nie przyznał oficjalnie. Primo.
Podczas napraw związanych z kurzem na matrycy wśród części zamiennych - elementy migawki figuruje również taśma dwustronnie przylepna (aby te resztki kurzu wyłapać). Pisali o tym użytkownicy nikoniarzy, którzy swoje D600 do serwisu słali.
Czytalem jakis czas temu ten wpis.
I jak sie to ma do wadliwej migawki..
..nijak..
Ja nie neguje tego, ze sie nieco bardziej kurzy D600, tylko nad kategorycznym stwierdzeniem wadliwosci migawki.
Fakt, faktem ze potencjalnego klienta nie powinno to obchodzic co jest nie tak, jednak czasami warto sie wstrzymac z tak kategorycznymi osadami zwlaszcza wyglaszanymi przez forumowych troli ;)
pozdro
Czyli jesli dojde do wniosku,ze na tasmie powloka sciagajaca kurz jest zbyt malo naladowana ladunkami przeciwnymi do kurzu i trzeba dopracowac jej sklad na nowo to mit o migawce wadliwej moze pasc??
Wystarczy paru objawoinych i wszysto wiedzacych forumowych znawcow i ekspertow w kazdym temacie i mamy sprawe wyjasniona.
---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post był o 13:39 ----------
A czemuz nie???
Czyz u nas nie brakuje znawcow-forumowych?????
Z takimi mi tu nie wyjeżdżaj ;-) Skąd ten syf w D600 się bierze? Miałem D700 z 4 stałkami i zmieniałem obiektywy dość często. To, że defaultowo średnio działająca w D700 funkcja czyszczenia matrycy jest wyłączona skapłem się po 3 tygodniach, jak błądziłem w menu szukając permanentnej kompensacji światłomierza. Tam się nic nie łuszczyło, syfiło, zwał jak zwał.
Pytając od tyłu. Jak z D600 było wszystko cacy, to po kiego wała rok później pojawia się taki sam D610 ?
dyskusja trochę zboczyła z D600 nt. firmy N i wadliwej (lub nie) migawki. Ja przeczytałem info na dpreview i wychodzi mi, że dodano 3 rzeczy:
- zwiększona szybkość zdjęć seryjnych z 5.5 do 6 fps,
- dodano tryb cichy robienia zdjęć seryjnych,
- poprawiono mechanizm WB w sztucznym świetle.
Umówmy się, takie zmiany normalnie wprowadza się jako firmware update a nie nowy model aparatu. Jeżeli faktycznie dwie pierwsze zmiany wynikają z zastosowania nowej konstrukcji migawki to mz. Nikon przyznał się do tego, że ta z D600 nie była najlepsza. I koniec.
Równie dobrze aparat mógłby się nazywać D600 mkII.
Jednak troche inny.Cos tam zmieniono.
A dziekuje.
Dziwi mnie tylko pewnosc siebie wyrazana przez co niektorych.Ktos jak czyta to mysli ze ma do czynienia co najmniej z glownym zastepca naczelnego konstruktora niedopuszczonego do glosu na zebraniu zalogi firmy.A po dokladniejszej analizie to tylko amator czasem zalapujacy sie na kotleta.
Hehe.. Że niby taki Jacek Kurski Nikon Corporation? :D
Jakby nie było d600 miało problem z syfieniem się matrycy większy niż inne modele (porównuję z d700, d300s, bo te miałem akurat). Delikatnie to ujmując rzecz jasna.. Znajomy dokupił sobie do d800 właśnie d600 jak drugie body, backup, jak zwał tak zwał. W trzy miesiące aparacik zaliczył trzy razy serwis (wciąż to samo co w linku podanym przez gibbera). Ostatecznie go sprzedał i odkupił używkę d700..