Odp: Nikon D7100 czy warto?
Sorry, ale tak to jest jak się stanie przed lustrem i 3x wypowie "Fatman" ;)
Poczekaj jeszcze chwilkę, na to co napiszą posiadacze którzy D7100 na mapowanie matrycy wysłali (niestety ja takich nie znam jeszcze). Może w tym modelu nie będzie nawrotu "choroby" tak jak to jest w D5200.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Sorry, ale tak to jest jak się stanie przed lustrem i 3x wypowie "Fatman" ;)
Poczekaj jeszcze chwilkę, na to co napiszą posiadacze którzy D7100 na mapowanie matrycy wysłali (niestety ja takich nie znam jeszcze). Może w tym modelu nie będzie nawrotu "choroby" tak jak to jest w D5200.
Idę dzisiaj pomacać D7000, podepnę 50/1.8, potestuje. W Jockerze jest w promocji z Sigmą 18-125 za 3144, to po sprzedaży sigmy aparacik wyjdzie za ok. 2500.
Ja bym pomyślał o którymś z Pentaxów k-5 - najlepiej K-5 II. Tu masz porównanie d700 vs d7100 vs k-5 II.
Pentax ma mniej szkieł w ofercie niż Nikon, ale i mniej problemów. Zresztą i tak wielu w N i C idzie w Sigmy.
Dlaczego polecam Pentaksa? Powodem jest 4x S. Stabilizacja w body, Solidność wykonania, Serwis, Sigma.
Odkąd wyszła zacna i tania Sigma 18-35mm 1,8 bez IS, a Pentax nie robi z jej szkłami problemów warto przemyśleć zakup P.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Ja bym pomyślał o którymś z Pentaxów k-5 - najlepiej K-5 II.
Tu masz porównanie d700 vs d7100 vs k-5 II.
Pentax ma mniej szkieł w ofercie niż Nikon, ale i mniej problemów. Zresztą i tak wielu w N i C idzie w Sigmy.
Dlaczego polecam Pentaksa? Powodem jest 4x S. Stabilizacja w body, Solidność wykonania, Serwis, Sigma.
Odkąd wyszła zacna i tania Sigma 18-35mm 1,8 bez IS, a Pentax nie robi z jej szkłami problemów warto przemyśleć zakup P.
Ale Pentax to tez nisza, a kolegę ciągnie do "najlepszego" z systemów. Nie rozumiem tylko dlaczego nie D7100. Fatman pokrótce opisal zalety.
Ciekawe, kiedyś Janeczek przestrzegał mnie przed K5, że niby wcale nie taki solidny...
Powyższe dotyczy postu Iwo
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ale Pentax to tez nisza, a kolegę ciągnie do "najlepszego" z systemów. Nie rozumiem tylko dlaczego nie D7100. Fatman pokrótce opisal zalety.
I nastraszył Hot Pixelami.
No to nie ma wyjścia tylko Cannon... :wink: . Jak w greckiej tragedii - tak źle i tak źle (d7000/d7100). Jak napisał gdzieś J. Sapkowski trzeba wybrać mniejsze zło - moim zdaniem d7100 :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
I nastraszył Hot Pixelami.
jeśli jest ich niewiele czy to tragedia. czy na zdjęciach ktoś widzi te hot pixele?
fatman napisał z czym się zetknął, co nie znaczy że ty będziesz miał ten problem.
ja wiem na co zbieram do świnki:wink:
d600 - chlapie olejem po matrycy - to chyba większy problem biorąc pod uwagę cenę zakupu
---------- Post dodany o 19:45 ---------- Poprzedni post był o 19:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
No to nie ma wyjścia tylko Cannon... :wink: . Jak w greckiej tragedii - tak źle i tak źle (d7000/d7100). Jak napisał gdzieś J. Sapkowski trzeba wybrać mniejsze zło - moim zdaniem d7100 :) .
no właśnie coś wybrać trzeba
Z obserwacji i wpisach, w d7100 poki co chyba tylko jedna osoba miala z hot pixelami wiekszy problem.
Osobiscie tez celowalbym w d7100 :)
Zreszta caly czas sie lamie i walcze ze soba czy go dokupic do stajni...
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Z obserwacji i wpisach, w d7100 poki co chyba tylko jedna osoba miala z hot pixelami wiekszy problem.
Osobiscie tez celowalbym w d7100 :)
Zreszta caly czas sie lamie i walcze ze soba czy go dokupic do stajni...
pozdro
Już podjąłem decyzję, będzie to D7100. Może już w przyszłym tygodniu. Będzie to długie oczekiwanie...