Odp: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewski
Tak czytając to co napisaliście to wydaje mi się, że większym problemem dla "prawdziwych" fotografów nie jest to, że łatwo robić zdjęcia ale to, że łatwo je publikować. Internet to jednak samo zło ;-)
Ja zainteresowałem się fotografią dopiero tak mniej więcej 12 miesięcy temu ale z tego co pamiętam to 20 lat temu też miałem jakiś tam aparat na klisze (typu P&S) i od czasu do czasu pstrykałem zdjęcia. Różnica jest taka, że pokazywałem je tylko rodzinie a teraz mogę całemu światu ;-)
Dobra fotografia przebije się sama, a problemem jest to, że sporo osób uważa się za znakomitych i ma problem z tym, że inni tego nie doceniają. Ci inni po prostu się nie znają i nie wiedzą co dobre. Ile razy na naszym forum były fochy bo zdjęcia nie były tak oceniane jakby autor sobie tego życzył albo watki nie były tak popularne jak według autora powinny być? Samo życie :-)
Odp: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewski
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
A tak też było wielu pospolitych cykaczy co nacykało rożnych fotek dających czasami inny obraz rzeczywistości i dnia codziennego.
????
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Powiedz mi czy ja robiąc takie sobie foty albo robiąc foto bzdeto-głupoty nie mogę starać się pokazać czegoś od tej weselszej strony?
Powtarzam jak mantrę, ale niektórzy udają, że nie widzą. Tomaszewski robi reportaże i o takiej fotografii się wypowiada. Mówi o dzisiejszym podejściu do reportażu, a nie hobbystycznym pstrykaniu makro, "modelek" z portalu maxmodels czy wręcz fotoszopowych zabawach na zdjęciach ocierających się o Artyzm przez duże A.
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
No i powiedz mi czy dyskwalifikuje mnie to w odbiorze i ocenie Twoich zdjęć? :)
Odpowiem trochę naokoło. Czy nie opadają ci ręce, gdy widzisz kto najwięcej daje "5" w galerii? "Moc" oceny zarówno początkującego użytkownika kompaktu jak i wieloletniego doświadczonego fotografa krajobrazu są równe. Takie jest rozwiązanie systemowe. Czy dobre? Śmiem wątpić, bowiem kilkunastu zupełnych laików jest w stanie dla żartów wepchnąć do forumowej "Galerii publicznej" takie śmieci, że oczy bolą. I będzie to zupełnie uczciwa gra, patrząc od strony zasad galeryjnych. Można w ten sposób wykreować "fotograficznego geniusza" z dowolnej osoby przy użyciu dowolnych osób :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Każdy dba o swój interes i nie w smak mu konkurencja ale jak jest dobry to się obroni
Nadal uważam, że nie do końca zrozumiałeś sens tego wywiadu. Naprawdę ani ty, ani ja, ani 99,9% czytelników tego wywiadu nie jest i nie będzie konkurencją dla Tomaszewskiego. Ocenianie tego człowieka li tylko przez pryzmat fotografii, które zrobił z pominięciem wielu innych dokonań jest właśnie takim pływaniem po powierzchni tematu.
EDIT: pozwolę sobie przytoczyć sens tej "kontrowersyjnej" wypowiedzi:"Odebrano mi zawód. Mam wrażenie, że robię coś mało oryginalnego, coś, czym zajmują się miliony ludzi." Trzeba dużo złej woli, by widzieć w tym narzekanie na konkurencję.
Diaboligue dobrze, że Pers dołożył swoje 3 grosze. Każdy jest dla niego konkurencją własnie z powodu dostępności aparatów i internetu. Może nie teraz ale za kilka lat, ponieważ może taki zwykły komórkowy pstrykacz odkryje w sobie niebagatelny talent :). Kiedyś jedna osoba na milion miała taką możliwość a teraz przez dostępność i możliwość się pokazania jest to przykładowo 1 na 100 osób. Jego chyba najbardziej boli, że bardzo zdewaluowało się słowo fotograf a nastąpiło to właśnie przez dostępność aparatów i możliwość pokazania się w sieci. Kiedyś do fotografa szedłeś na konkretną ulicę a teraz bardzo często idziesz na konkretną stronę. Kiedyś fotograf narzucał Ci styl swoich prac a teraz możesz wybrać i to nawet w formie kiczu bo akurat przykładowo to lubisz :). Temat morze i o wielu brzegach :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Każdy jest dla niego konkurencją własnie z powodu dostępności aparatów i internetu. Może nie teraz ale za kilka lat, ponieważ może taki zwykły komórkowy pstrykacz odkryje w sobie niebagatelny talent :).
Jak niewiele o nim (i o zawodzie fotografa) wiesz... Fotograf-zawodowiec to nie tylko sprzęt, internet i talent. To całe know how, doświadczenie życiowe, kontakty, pieniądze.
Chciałbym zobaczyć jak robisz reportaż na zadany temat na drugim końcu świata zdany sam na siebie z nadzieją, że ktoś to opublikuje albo zobaczy w internecie i zaproponuje pracę na etacie.
Albo chociaż jesteś jurorem w prestiżowym konkursie :wink:
Diaboligue ja napisałem:
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Może nie teraz ale za kilka lat
Ja wiem, że nie od razu Rzym zbudowane ale teraz ten Rzym można zabudować nie w 1000 lat a w 100 lat :)
Za kilka lat Tomaszewski również będzie bogatszy o doświadczenia kilku lat :grin::grin::grin:
Temat rzeka, może itd. Ja zawsze mówię, że na wszystko najlepszą odpowiedzią jest czas tylko w tej terapii czekanie boli :)
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
Strasznie mi się ten wywiad z Tomaszewskim nie podoba. Że kiedyś fotograf to był Pan na włosciach, tak jak czasami na slubie niektorzy narzekaja ze kiedyś to było, o! Czasy się zmieniają.
A Ci, którzy w tym co robią są dobrzy i kreatywni, raczej nie narzekają, że krzyzys.
Nikt mu zawodu nie odebrał, wyrosła mu jedynie konkurencja. Czyżby strach przed tym, że procentowo im fotografia bardziej popularna, tym większa szansa że znajdzie się lepszy?
Otóż to, zgadzam się w 100%. Nie rozumiem tych żali. To tak jakby powiedzieć, że wybitnych muzyków grających koncerty symfoniczne na całym świecie pozbawia się zawodu, bo są tacy, którzy po garażach grają. Co więcej nie podoba mi się też takie podejście. Bo dla jednych, którzy może i są świetni w tym co robią to tylko zawód a dla innych, którzy może stawiają pierwsze kroki, może nieudolnie próbują ale to całe życie, pasja, miłość..
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Nie rozumiem tych żali.
Czytanie ze zrozumieniem jest trudne... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Czytanie ze zrozumieniem jest trudne... :)
Równie trudne jak poprawne cytowawnie? ... :)