No racja, ma funkcje makro, ale jest uzywane glownie do portretu i w takim zasotosowaniu spisuje sie swietnie. Do portretu nie potrzeba szybkiego AF :)Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Wersja do druku
No racja, ma funkcje makro, ale jest uzywane glownie do portretu i w takim zasotosowaniu spisuje sie swietnie. Do portretu nie potrzeba szybkiego AF :)Cytat:
też tak sądze :P do portrety najczęsciej wykorzystuje mojego heliosa 58/2.0, jupiterka-9 bądź czasami hanimexa 135/2.8 :) a to silnika AF nie ma wogóle <lol> i trza przechodzić na napęd "ręczny" :) żeby E-1 miało zdzibko większy wizjer, też pewnie bym powszechnie uzywał szkieł pod M42, a tak, to będzie trza sie na te 50/2.0 rzucic :P 100 mm, idealne jako krótka portretówka :) a moze Olek pokaże wreszcie jakies skziełko 80 mm, bądź cos koło tego :) ze światłem 1.4 ^^ <lol>Cytat:
Zamieszczone przez suchar
E-1 to wizjerek ma raczej przyzwoity :) Ja sie mecze od czasu do czasu z Heliosem 58/2 z moim E330 :)
no w porównaniu do E330 to chyba tak :P ale w porównaniu do mojej Prakticy BCA, bądź chociażby D5D, to juz troch emniejszy jest :P a ja sie czasem nawet na D5D z moim pentaconem 29 mm męcze :PCytat:
Dziadkiem E-1 zrobiłem kilka ślubów i owszem, można, ale ISO800 to chodzenie po cienkiej linie a AF miewa dużo przestrzałów w trudnych warunkach. Dziadek potrafi potwierdzić ostrość kiedy nie do końca została złapana. Chłopaki atakowali z ostrością ustawioną na stałe i dużą GO, ale mnie takie klimaty nie bawią, wolę polegać na AF.
Niestety, na trudne warunki oświetleniowe nowe konstrukcje są lepsze i Dziadek nie postoi - czas robi swoje i dawno powinni zrobić tuning tej konstrukcji. Klocki mają gotowe, ale nie poskładali tego do kupy tylko cudują i cudują. Ambitnie, ale niezdrowo dla klientów.
Ergonomia, kolory, budowa: E-1
Niższe szumy, AS: konolta
ponoć D5D nie sypały się tak jak D7D, ale widmo errora wciąż wisi w powietrzu, więc nie pakowałbym się w taki sprzęt.
Cóż... nie jestem wyjątkiem. Wielu wooolny AF irytuje bez względu na fotografowany temat. Nie czuję się dziwakiem skoro po premierze na naszym forum SIGMA 30/1,4 w jednym z pierwszych pytań sporo osób zapytało o szybkość AF ;-) Widać również na to zwracają uwagę ;-) Czasami nim 50-tka dojedzie jestem zmęczony ;-) Spoko... troszkę przejaskrawiam... prawda jest taka, że nasze 50 Macro sprawdza się w portrecie, bo się sprawdzać musi ;-) Szkiełko jest jednak przednie :mrgreen:Cytat:
Nie bawię się M42 bo nie czerpię z tego NAJMNIEJSZEJ frajdy ;-)
D5D do tej pory sie nie sypią ... Error występuje, ale nie objawia się aż tak boleśniej ak w D7D ... i porównując zdjęcia które widziałem w internecie, to Iso800 przynjamniej z E-1 wcale dużo nei ustępuej D5D ... obydwie szumią ... A100 tez używają od ślubów, a tam czasem szum już przy Iso400 jest :/Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
...borowik23 jesteś doskonale zorientowany w e-systemie. Myślę, że nikt niczego Ci więcej nie powie ponad to co wiesz. Obiektywy masz zacne, a E-1 ergonomią i budową zasługuje by go mieć w plecaku. Miałem D7D. Do wolnego AF pewnie jesteś przyzwyczajony więc nic więcej do dodania już nie ma ;-)
nie wiem dlaczego, ale ciagle w twoich wypowiedziach wyczuwam ironie i sarkazm ... no cóz, moze jestem na tym punkcie troche za mocno wyczulony ... no i decyzja została ogólnie rzecz biorąc podjęta, teraz tylko i wyłacznei kompletowanie funduszy ... pogadam jeszcze z chomskim. skoro podobno uzywa tego sprzętu do ślubów, jego opinia będzie w tej materii najbardziej obiektywna ...Cytat:
Niesłusznie. Czytam Twoje posty i widzę, że jesteś doskonale zorientowany w e-systemie. Skoro jesteś świadomy wad i zalet to bez sensu jest wskazywanie Ci tychże zalet i wad. Tak poza tym sam napisałeś decyzja już zapadła ;-) Pozostaje napisać "witaj w naszym gronie".Cytat:
Zamieszczone przez borowik23
Co do mojej osoby to... przywykniesz ;-) Szkoda, że nie mam okazji wpaść na jakieś spotkanie Olyclubu :cry: Dałbym się poznać od lepszej strony :mrgreen: