2 załącznik(ów)
Odp: Analog wiecznie półżywy czyli cyfrowo z analogowego oczka.
No fakt Sepi19 wszystko ma swoje plusy i minusy i jak to w "Misiu" było "grunt aby te plusy nie przysłoniły nam minusów" hihi :)
Ja to najwięcej co teraz mogę wyżyłować to Jupiter 37A 135 plus ruski telekonwerter TK-2m x2 :)
Zdjęcie strzelone przed chwilą mleczakom rosnącym trochę przed moim blokiem a mieszkam na pierwszym piętrze :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1367845395
Ale pobije swój rekord. Z jakieś 2 miesiące temu kupiłem sobie OM10 z oczkiem 50/1,8 i w komplecie był też telekonwerter Vivitar 2x-21. Z racji tego że szkła nie są drogie to ostatnio postanowiłem sobie do tej OM10 dokupić jakiś taki uniwersalny zumik i akurat padło na Vivitara 28-210 3,5-5,6 Macro MC. Muszę jeszcze dokupić przejściówkę do PEN'a i pobawię się :). Generalnie często mam jakieś zajawki i radochę na łączeniu czego się da z czym się da z tego co mam :). Kiedyś całe to ruskie żelastwo jakie mam połączyłem tak, że w kadrze PEN'a znalazło się pole o wymiarach 2mm na jakieś ponad 1,5mm :). W dodatku robiłem to z ręki w pokoju - trochę się namęczyłem ale coś tam wyszło i papier milimetrowy jako tako udało się sfocić:). Czasami nie ważne co wyjdzie ale jaką człowiek ma frajdę i radochę z takich dziwadeł :D
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1367846117
Widzę,że nadajemy na podobnych falach:wink:. Jak z ręki, to gratuluję, ja nie dość że ślepy, to łapy mi latają heheeh. U mnie kryształek soli nie miescil się kiedyś w GO, ale frajda byla przednia. Pogrzebie w otchłani mojego bajzlu na dysku i postaram się coś powrzucać.
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
No fakt Sepi19 wszystko ma swoje plusy i minusy i jak to w "Misiu" było "grunt aby te plusy nie przysłoniły nam minusów" hihi :)
... to ostatnio postanowiłem sobie do tej OM10 dokupić jakiś taki uniwersalny zumik i akurat padło na Vivitara 28-210 3,5-5,6 Macro MC. :D
Czyżbyś to Ty sprzątnął mi to szkiełko w ostatniej minucie aukcji?
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Czyżbyś to Ty sprzątnął mi to szkiełko w ostatniej minucie aukcji?
Mam podobne na zbyciu, jak coś to pisz na priv:wink:
4 załącznik(ów)
Załącznik 87829Załącznik 87830Załącznik 87831Załącznik 87832
Helios 44m-4+drugi(a raczej to co z niego zostało;))odwrotnie zamocowany.
1 załącznik(ów)
też czasem przyczepiam (albo odczepiam) analogowy obiektyw. Np. najstarszy pentacon 50 bez powłok
Załącznik 87835
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Całkiem fajne te IR-ki.
Filtr dopiero miałem jakoś od połowy października więc fotek zrobiłem zaledwie kilka ale myślę, że w tym roku coś nadrobię także udziałem analogowej szklarni :). Powiem, że zawłaszcza w IR'kach bywa uciążliwa sprawa z ogniskową nawet z dalszej odległości kiedy wiadomo, że często chodzi o to aby złapać jak najwięcej zielonego :) Ale też wiadomo, że z każdą fotką więcej wprawy więc też inaczej z czasem podchodzi się do pewnych tematów i człowiek uczy sie jakiś trików ułatwiających życie :)
Zastanawialem się kiedyś nad zastosowaniem IR do astrofoto, ale jakoś mi przeszło:wink: