Odp: Pomocy! Jak pracować nad zdjęciami na ANDROIDZIE-TABLECIE???
Cytat:
Zamieszczone przez hades
Chyba 10 cali to za mało by używać zwykłych windowsowych aplikacji na tablecie. Przerabiałem to z netbookiem (świetny, ale jako poręczna przeglądarka i urządzenie magazynujące). W tej rozdzielczości (1366x768) interfejs dowolnego programu dla Windows (np. wspomnianego LR 4) będzie delikatnie mówiąc nieczytelny. W dodatku będzie to powrót do starych problemów, które był przy netbookach: mały ekran, a na nim interfejs programu z mnóstwem pstryczków i powierzchnią roboczą wielkości paragonu z kiosku z gazetami. Oczywiście da się coś zrobić, ale trudno będzie mówić o wygodzie.
Nie będę się rozpisywał i przekonywał ... ale a ja używam na co dzień i wiem co można a co nie. Używam i Androida i W8 oraz iOS. Z tych trzech Android to zabawka i nic nie zapowiada, że będzie lepiej. iOS to bardzo dobrze dopracowana zabawka, Tablet z W8 to całkiem przyzwoite narzędzie pracy - po uzbrojeniu w klawiaturę i mysz niczym nie różni się od notebooka. Po odłączeniu klawiatury i myszy mamy typowy tablet o funkcjonalności nie gorszej od Androida czy iOSa. Fakt brakuje nieco aplikacji pod palec, ale będzie tylko lepiej. Podsumowując, tabletu z Androidem (lub z iOSem) nie przekształcisz w narzędzie pracy choćbyś mocno się napinał.
PS
Jak Ci za mało ekranu to masz wersję z LCD 11,6" lub port hdmi i zewnętrzny monitor.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Tablet z W8 to całkiem przyzwoite narzędzie pracy - po uzbrojeniu w klawiaturę i mysz niczym nie różni się od notebooka.
Twierdzisz, że notebook to dobre narzędzie do poważnej obróbki?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jak Ci za mało ekranu to masz (...) zewnętrzny monitor.
Czyli do tabletu kupić klawiaturę, mysz i monitor?
Proponuję dokupić jeszcze PC-ta i już naprawdę można będzie robić poważne obróbki.
Tablet zostanie do przeglądania poczty czy internetu, siedząc na ławce w parku. :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Proponuję dokupić jeszcze PC-ta i już naprawdę można będzie robić poważne obróbki.
Tablet zostanie do przeglądania poczty czy internetu, siedząc na ławce w parku. :-P
No można jeszcze ptakiem rzucać :mrgreen:
Albo i tłuc orzechy laskowe rosnące nieopodal....:roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
No można jeszcze ptakiem rzucać :mrgreen:
Mięsem. Mięsem się rzuca, nie ptakiem :D
Snapseed wydaje się być całkiem fajnym rozwiązaniem do podstawowej obróbki. Muszę to zainstalować synowi na jego tablecie. Wtedy będzie mógł podłączyć kartę ze swojego aparatu, wywalić zdjęcia a wybrane sobie ulepszyć i ewentualnie gdzieś od razu wrzucić. Do takich podstawowych zabaw Android się nada, a wygoda obsługi jest naprawdę duża.
Ja swojego Nexusa7 używam tylko do przeglądania RAW'ów. Niby można je wywołać, ale wolę z tym poczekać do powrotu na duży monitor. Android jeszcze nie jest gotowy na takie zadania, zresztą 7 cali to za mało na wygodną i poważniejszą obróbkę a większych tabletów nie lubię i nie rozumiem. Albo coś się mieści do kieszeni, albo do torby, ale wtedy to może być laptop.
Cytat:
Zamieszczone przez
MiQ27
Mięsem. Mięsem się rzuca, nie ptakiem :D
Mięsnym ptakiem:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Mięsnym ptakiem:wink:
Jeżeli już to mięsnym jeżem ;)
Ale Wam odwaliło........:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
A co masz przeciwko obróbce na notebooku?
Ja ponad 10 lat pożegnałem się ze stacjonarnym PC i nie narzekam na notebooki.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Tak, aby od razu wykorzystać oprogramowanie, które jest dostępne i nie czekać aż łaskawie pojawi się wersja "na palce".
Po prostu ustawiasz tablet na podstawce w pobliżu klawiatury i myszy z bluetooth'em i zasuwasz jak na notebooku.
Co do zewnętrznej klawiatury, myszy i monitora to też je w biurze podłączam do notebooka. Do domu notebooka zabieram bez niczego, niestety w pociągu, samolocie, parkowej ławce używanie notbooka jest niewygodne, dlatego lada moment zamienię go na tableta z odpowiednio wydajnym procesorem, bo tableta z W8 na Atomie używam już od kilku miesięcy.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Na 100% ten tablet co ma na pokładzie Androida i IOS.
Nie neguję sensu nabywania tableta do "przeglądania poczty czy internetu" (choć ja to robię akurat na smartfonie), nawet do takich celów polecam Appla jak najlepszego z trójki Android, iOS, W8.
Jednak tylko tablet z W8 spokojnie może zastąpić komputer do pracy, nie zrobi tego ani tablet z Androidem ani tablet z iOSem.