Odp: Problemy z pluginami do PS-a w Gimpie
Owszem znam Gimpa. Jak wybierasz Plik/Wyeksportuj/ pojawia sie okienko Eksport obrazu. W nim tam gdzie Ty twierdzisz jest domyślnie png u mnie jest - Wszystkie eksportowane obrazy i to dopiero trzeba rozwinąć aby wybrać format w jakim ma być eksport.
Możliwe, że mam spsutego tego gimpa. Wcale bym się nie zdziwił.
---------- Post dodany 05-04-13 o 00:01 ---------- Poprzedni post był 04-04-13 o 23:59 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nowy Gimp 2.8 ma "zapisz jako" i "eksportuj"
To wiem. Byłoby milo jeszcze jakbyś potwierdził lub zaprzeczył z tym domyślnym png przy eksportuj w Gimp 2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Byłoby milo jeszcze jakbyś potwierdził lub zaprzeczył z tym domyślnym png przy eksportuj w Gimp 2.8.
Sam już nie wiem czy się nie zapędziłem :roll:
Teraz mam wersję 2.8.4 i domyślnie jest taki format, w jakim otwierane było zdjęcie.
Wydaje mi się, że w poprzedniej wersji którą miałem (2.8.2), było tak jak przedtem pisałem, ale głowy nie dam :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Sam już nie wiem czy się nie zapędziłem :roll:
Teraz mam wersję 2.8.4 i domyślnie jest taki format, w jakim otwierane było zdjęcie.
I tu się Panie z Tobą zgodzę:) Tak jest domyślnie jak teraz piszesz i wcześniej nie pamiętam aby kiedykolwiek Gimp sugerował mi przy zapisie format png. Jeszcze miał (pewnie dalej ma) taką "przypadłość", że chcąc zmienić format trzeba go wybrać z tej rozwijanej listy i dodatkowo zmienić rozszerzenie pliku u góry okienka tam gdzie jest nazwa pliku z rozszerzeniem.
Co do domyśłnego, to obaj dobrze mówicie - jaki otworzysz taki jest sugerowany przy eksportuj.
A co do rozwijanej listy to nie trzeba - wystarczy na górze zmienić na np. jpg i jest ok
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zainstalowałem więc po prostu ShellOut w folderze C:\Users\Heniek\.gimp-2.8\plug-ins
Oczywiście nie obyło się bez kłopotów.
Najpierw nie chciało działać, bo nie mógł znaleźć pliku XnView.exe
Zacząłem kombinować i w końcu zajrzałem do skryptu. Porównałem co jest w pliku który ściągnąłem ze strony http://registry.gimp.org/node/24977 z tym co jest napisane na tej stronie.
Wyszło mi, że jest różnica. W ścieżce do xnview.exe jest błąd. Zamiast Program Files jest PF:
Załącznik 85175
Zmieniłem na Program Files i zaczęło działać- przenosi mi obraz do XnView.
Niby OK ale nie chce zamknąć się okno wywołania zewnętrznego edytora:
Załącznik 85176
Może coś jeszcze powinienem zmienić?
Przy okazji uwaga do andtora- może tam da się zmienić typ pliku na tiff?
Niestety, moja wiedza w temacie programowania jest zerowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Oczywiście nie obyło się bez kłopotów.
Przy okazji uwaga do andtora- może tam da się zmienić typ pliku na tiff?
Niestety, moja wiedza w temacie programowania jest zerowa.
Moja wiedza odnośnie programowania jest także zerowa. W miarę tylko umiem (tak mi sie wydaje:) ) się posługiwać programami graficznymi. Powiem szczerze nie chce mi się instalować tego xnview aby dogłębniej wniknąć w temat. Powiem tylko tyle, jak miałbym tyle kombinować aby używać te proste wtyczki (pluginy 8BF z PS-a) to by mi się nie chciało. Podtrzymuję to co napisałem wcześniej odnośnie programu PSElements. Zrobisz w nim to co w Gimpie (nawet więcej) tylko szybciej i łatwiej. Używam od ładnych kilku lat i nie mam żadnych problemów. Gimpa też mam zainstalowanego ale już praktycznie go nie używam.
Plugin PSPI jest stary a do nowej wersji jeszcze nie zmodyfikowano.Najlepsze rozwiazanie dla mnie:XnView,gdzie jak wiadomo jest oryginalna wtyczka PS i wszystko co jest 8bf dziala/chyba,ze nie...ale rzadko/
Jako ,ze sie mecze z GIMP w pewnym momencie uznalem,ze jestem "cienki" i to co nie dziala w 2.8...to moja wina.Niestety po poswidczeniach i lektorze wszystkich postow na roznych forach uwarzam,ze deweloperzy daja ciala.Bo jesli co dzialalo bez problemow we wczesniejszych wersjach to nic nie stoi na przeszkodzi by dzialalo w starszych.Mam ogrosmny szacunek dla ZBYMA ale jego kompilacje nie przemawiaja do mnie.No coz jestem "GLOPI??"Uwazam,ze jak cos jest napisane w GIMP :filtry...itd,itp to musi dzialac!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
kon
... lektorze, ... uwarzam, ... GLOPI
Tylko nie tłumacz się dysortografią albo inną dys... :-P
Ciekaw jestem co Ci nie działa teraz, co przedtem działało.
Zaczynałem od wersji 2.6 teraz mam 2.8.4 i nie zauważyłem jakichś problemów z samym Gimpem (może nie korzystamy z tych samych funkcji :roll:). Jeśli już, to se skryptami ze strony http://registry.gimp.org/, które przestały działać pod nową wersją ale o to nie mam pretensji do Gimpa.
Jedynie mogli by, na tej stronie, uaktualnić informacje o skryptach działających tylko pod starymi wersjami (2.6.x)
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie da rady w tym w tym XnView zapisać do Tifa? Nie wiem czy png to dobry format do obróbki zdjęć..., raczej takowego się przy obróbce zdjęć nie używa. Najlepiej mz. byłoby wywołany raw zapisać do bezstratnego Tif-a (zakładam, że raw-a nie wywołujesz w gimpie) i w tym formacie przeprowadzić cały etap obróbki. Dopiero końcowy wynik obróbki zmniejszyć rozmiar (ewentualnie lekko podostrzyć) i zapisać do jpg.
Może dobrze będzie jeśli ponownie wtrącę swoje trzy grosze:
Oto co m.in. napisałem w swoim wątku
To jest nowa i ulepszona wersja plugin XnView.
Zaktualizowana jako v 0.7 w celu naprawienia błędu podczas zapisywania plików w formacie innym niż png
Od wersji 0.5, która ma teraz parametr określenia typ pliku rastrowego do exportu.
Należy pamiętać, że będzie używać domyślnych ustawień gimp filetype.
Przykład
Kod:
["XnView", "\" C: \ \ Program Files \ \ XnView \ \ xnview.exe \ "", "bmp"],
lub
Kod:
["XnView", "\" C: \ \ Program Files \ \ XnView \ \ xnview.exe \ "", "jpg"],
lub
Kod:
["XnView", "\" C: \ \ Program Files \ \ XnView \ \ xnview.exe \ "", "png"],
Kod:
["Delaboratory", "\"c:\\Program Files\\Delaboratory\\delaboratory.exe\"", "tiff"],
Plug-in modyfikujemy do swoich potrzeb dopisując lub usuwając kody po otwarciu na przykład w Notepad++
Dodając ścieżkę do swojego programu określamy typ pliku.
A więc k a ż d y może zmodyfikować plug-in do swoich potrzeb, [bo każdy może mieć zainstalowane programy w różnych miejscach (na różnych dyskach) ] otwierając go w jak podałem np. Notepad++
i podać kod wg w/w wzoru do swojego programu podając typ pliku !!!!
Dodając znak komentarza # po prostu wyłączamy daną ścieżkę, (np. z oryginalnego plug-inu) dodajemy nowe wg. wyżej podanej przykładowej składni.
Nie trzeba mieć wiedzy odnośnie programowania, tylko czytać co jest w pliku zapisane a co chcemy aby było [wg wzoru].
Cały problem polega na tym iż w sieci często jest kilka plików plug-in tworzonych w różnym czasie i ciągle poprawianych przez różnych autorów.
Autor np. zastosował skrót ścieżki dla np Vista i 7 PF zamiast Program Files, ale dla XP będzie to np.: "C:\Documents and Settings\Marek\......
Co to znaczy: Nie da rady w tym w tym XnView zapisać do Tifa?
Załączyłem zrzuty aby uniknąć dalszej wymian zdań.
Poczynając od 16/05/2004 XnView v1.70
Added : Adobe Plugins support (8bf) (windows only)
Kolego Saboor
o jakie wątki chodzi bo całość moich dotychczasowych wypocin już jest:
https://forum.olympusclub.pl/threads...ce-GIMP-i-Foto
gdy czegoś brakuje można jeszcze zaglądać np. na:
http://www.gimpuj.info/index.php/board,66.0.html
Wszystkich zainteresowanych serdecznie
Pozdrawiam