Odp: Zbiorówka tomaszzaleski- żeby zbytnio nie zaśmiecać:)
Ale mnie to wcale nie przeszkadza :). Ktoś w końcu musi przecierać szlaki i kruszyć małe co nie co ;) :-P:)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ale mnie to wcale nie przeszkadza :). Ktoś w końcu musi przecierać szlaki i kruszyć małe co nie co ;) :-P:)
Jakie szlaki? Czemu w głowie człowiekowi Mącisz?
To co tutaj jest wrzucone, to fajne foty do albumu dla babć, wujków i innych czortów, a nie
do publikacji na foto-forum. Jest granica między humorem(podpaski w głupawkowym wątku, bo to też potrzebne)
a informacją czy oceną, czegoś co ma być fotografią "modelki" w sub forum: ocena zdjęć.
Nowy user, nowy wątek- zajrzałem. Dobrze nie jest :|
Autor nie napisał czego oczekuje ale myślę, że od oceny, bardziej potrzebuje rady (tak jak zauważył Krakman
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Może napiszcie mu co źle , myślę , że tego oczekuje.....
Pojawiła się sugestia, żeby dał sobie spokój z filtrami ART ale zaraz odezwał się forumowy filut:
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ty się tak łatwo nie daj!!! Oni chcą Cię urobić na własną modłę. Nie będziesz próbował to się nigdy nie dowiesz czy Twoje pierwsze próby bardziej lub mniej udane nie doprowadzą do czegoś bardzo fajnego. Filtry to nic złego i baw się nimi bo może na prawdę wykrzeszesz z nich coś super.
Nie widzi, że autor nie bardzo ma pojęcie o podstawach (ISO, czas, przesłona) ale namawia go do używania filtrów- może coś wyjdzie. Ktoś, kto nie umie pływać, nie powinien skakać do głębokiego basenu żeby się przekonać czy popłynie. Choć ... ślepej kurze też czasem się ziarnko trafi ;)
Co do podstaw, chciałbym wiedzieć w jakim celu autor zastosował ISO800 kiedy gołym okiem widać, że było dość światła.
Dlaczego przy zdjęciu, gdzie w tle jest błękitne, czyste niebo, albo w tle nieciekawe krzaki, przysłona jest ustawiona na F10.
Czy nie lepiej byłoby ustawić tryb A i mniejszą przesłonę (większy otwór- mniejsza głębia) niż korzystać z programu kreatywnego (opartego na dużej głębi ostrości)?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nowy user, nowy wątek- zajrzałem. Dobrze nie jest :|/.../
Dlatego sugerowałem zmianę działu dla wątku, na: Początkujący.
Ujmy nie przynosi, a tam jest super miejsce na porady i korektę błędów fotografa.
No cóż zgadzam się z Wami...
Kolega Tomasz nie się okresli może by przenieść wątek, a na pewno nie pożałuje .....
Człowiek się uczy całe życie.... Takie wytarte powiedzenie....:wink:
Nie wiem dlaczego wprowadzacie czlowieka w blad z ta zmianą działu. W dziale dla poczatkujacych bedzie mial dokladnie takie same uwagi jak tutaj - tylko, ze mniej ich bedzie. Zarowno w dziale dla poczatkujacych jak i w ocenie zdjec głównie ocenia sie zdjecia, a pomoc mozna tez znalezc i tam i tu. A i swietne zdjecia mozna znalezc zarówno w jednym jak i drugim i te "mniej swetne" zreszta tez...
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Nie wiem dlaczego wprowadzacie czlowieka w blad z ta zmianą działu. W dziale dla poczatkujacych bedzie mial dokladnie takie same uwagi jak tutaj - tylko, ze mniej ich bedzie. Zarowno w dziale dla poczatkujacych jak i w ocenie zdjec głównie ocenia sie zdjecia, a pomoc mozna tez znalezc i tam i tu. A i swietne zdjecia mozna znalezc zarówno w jednym jak i drugim i te "mniej swetne" zreszta tez...
Nie ma tu żadnego wprowadzania w błąd, "Ocena" jest do oceny zdjęć a nie prowadzenie za rękę.
Tu przy takich fotach, można co najwyżej "zebrać", czy to jest zrozumiałe?
W dziale "Początkujący" przy takich fotach, można dowiedzieć się co jest nie tak, co poprawić. Poniał? :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
A co jesli z czasem sie zapyta,co zrobic,zeby nie bylo tego i tego?A taki pyskacz jak jak odpisze,ze porady to w innym dziale.Tu oceniamy a nie radzimy.I co?Znowu dostane popalic,ze jestem banalnie glupi i sie madrze:mrgreen:Co nie zmieni faktu,ze bede miec racje.:-P
Saboor - nie poniał ;-) Mirek ale ty i tak sie nie zmienisz i zmiana działu nic tu nie da ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
No cóż zgadzam się z Wami...
Kolega Tomasz nie się okresli może by przenieść wątek, a na pewno nie pożałuje .....
Człowiek się uczy całe życie.... Takie wytarte powiedzenie....:wink:
To niech i tak bd- przeniesienie do "Zdjęć początkujących", ale to chyba adminy/moderatory mogą, ja sam, przynajmniej na razie nie wyczaiłem takiej funkcji:)