Odp: Nikon A - kompakt DX 28mm f/2.8
Ten nowy Ricoh fajniejszy na oko.
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
nie trzeba czekać. trzeba robić zdjęcia, a narzędzie każdy może sobie wybrać pod siebie. poza tym, dla przeciętnego kowalskiego nie ma różnicy czy to mała małpka czy lustro, bo zrobione zdjęcia wyglądają tak samo. co innego profesjonaliści, ale oni doskonale wiedzą czego chcą. i najtrudniejsza chyba grupa - pasjonaci nowych technologii (w tym forumowicze wszystkich producentów) - im najtrudniej dogodzić, zawsze coś jest nie tak i bez końca czekają na poprawki :)
Myśląc o aparacie jak w tytule wątku, mam na myśli aparat dodatkowy. Mam już odpowiednio ciężki plecak foto, dobry na każdą okazję. Teraz szukam czegoś małego gabarytem a wielkiego duchem. ;-) Taki sprytny aparat który zawszę będzie ze mną.
Tylko w tym kontekście napisałem iż cierpliwość jest cnotą. Rynek takich aparatów szybko się będzie rozwijał. Możliwości wzrosną w krótkim czasie a cena... liczę że spadnie. ;-)
Pytanie czy potrafisz się obyć z jedną ogniskową?
Sam pomyślałem o Fuji x100 bo podobną ogniskową wykonuje 80%zdjęć ale co by było gdybym chciał trochę szerzej ew. odległość nie pozwalałaby na zdjęcie o dobrej rozdzielczości?
Fuji X100 + kompakt w razie potrzeby? a może budżetowy bezlusterkowiec z dobrym kitem(wiem wiem) i jedna ulubiona stałka?
Chyba bez testów w terenie się nie obędzie:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Sam pomyślałem o Fuji x100 bo podobną ogniskową wykonuje 80%zdjęć ale co by było gdybym chciał trochę szerzej ew. odległość nie pozwalałaby na zdjęcie o dobrej rozdzielczości?
Fuji X100 + kompakt w razie potrzeby? a może budżetowy bezlusterkowiec z dobrym kitem(wiem wiem) i jedna ulubiona stałka?
Kwestia przyzwyczajeń albo umiejętność ich zmiany. Kiedyś dobrze się czułem mając ze sobą zoomy od 24 do 400mm plus coś jasnego na wszelki wypadek. Dzisiaj mogę wyjść z tylko jednym obiektywem stałoogniskowym. Najczęściej 35mm a bywa że wezmę 50mm, z kolei 85tki nigdy nie wezmę samej, zawsze w komplecie z 35mm.
Czasami zoom to nie jest dobry wybór. Za dużo czasu się traci na zoomowanie i mniej go zostaje na myślenie nad kadrem.
Wbrew pozorom 35tka da się ogarnąć sporo tematów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Wbrew pozorom 35tka da się ogarnąć sporo tematów.
Tak u mnie 80% tematów:wink:
Tylko ja kupowałem z myślą o wyjazdach a czasami przydaje się dłuższa ogniskowa ew. coś szerszego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Jest chyba konwerter na 18 mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jest chyba konwerter na 18 mm.
Jest ale kosztuje tyle co obiektyw.
Natomiast w GR ciekawostką jest tryb 35mm ale on wykorzystuje tylko 10mpx.
Ja już wybrałem Panasa do tego kit i jedna stałka.