Odp: Powrót do przeszłości (Analog)
A jaka jest migawka, szczelinowa, czy centralna?
Raczej wygląda na szczelinową taki objaw... i czy te kilka klatek tez było 1/1000?
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post był o 18:31 ----------
czy na pewno.. to typowy objaw złej synchronizaji lampy . ale może nie używałeś, więc cóś szwankuje przy tej prędkości... :roll:
Lampy nie używałem.
To się działo na PROGRAMIE....jak strzałeczka pokazywała ponad 1/1000s.
Czas 1/1000 nie jest pewny siebie.Chyba nalezy sie wizyta i regulacja migawki.
Na wesolo to odpowiem tak:Jesli masz film o czulosci np 21 DIN a film ma klatek 36 to zawsze jedna bedzie nieprawidlowo naswietlona.Idealna czulosc to 18 Din na film co ma 36 klatek.Wychodzi wtedy dokladnie po pol Dina na klatke.Czasem przy oszczednym zalozeniu mozna zrobic 37 klatek.To tylko zludna radosc,ta ostatnia bedzie niedoswietlona.Po prostu brakuje juz dinow.
No to mnie dobiłeś tą strzałeczką... jaką?
Może program który jest w aparacie i używałeś go, nie obsługuje tak krótkich czasów.???? poczytaj instrukcję ..warto..
Ja do tej pory nie przeczytałem swojej całej:roll::grin:
Dwie ostatnie klatki z kliszy są uwalone....niestety na nich mi najbardziej zależło;)
A co to znaczy: "uwalone" , brakło filmu, prześwietlone, niedoświetlone, zaświetlone..??????
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Czas 1/1000 nie jest pewny siebie.Chyba nalezy sie wizyta i regulacja migawki.
Na wesolo to odpowiem tak:Jesli masz film o czulosci np 21 DIN a film ma klatek 36 to zawsze jedna bedzie nieprawidlowo naswietlona.Idealna czulosc to 18 Din na film co ma 36 klatek.Wychodzi wtedy dokladnie po pol Dina na klatke.Czasem przy oszczednym zalozeniu mozna zrobic 37 klatek.To tylko zludna radosc,ta ostatnia bedzie niedoswietlona.Po prostu brakuje juz dinow.
-----------
Niecierpliwie czekam na pełny poradnik w tym stylu --- widzę, że sporo można się poduczyć na starość :)
--------------------
W sprawie migawki: Należy założyć prowizorycznie kalkę techniczną w miejsce filmu i kierując obiektyw na jasne światło obserwować tę "matówkę" przy różnych czasach ... Można też tak próbować bez obiektywu...Proszę podać wynik takiego doświadczenia--pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Johny_85
....niestety na nich mi najbardziej zależło;)
Klasyczne prawo Murphy'ego.
"Każdemu to, na czym mu najmniej zależy"
Mirku...uwalone -> połówka zdjęcia naświetlona poprawnie, druga zaś czarna....gradient.
Cytat:
Zamieszczone przez
Johny_85
Mirku...uwalone -> połówka zdjęcia naświetlona poprawnie, druga zaś czarna....gradient.
---------
Czarne jest na negatywie, czy na pozytywie ? Jeśli czarne na negatywie, to znaczy, że druga kurtyna zatrzymuje się lub zwalnia od połowy zdjęcia --znaczy potrzebny fachowy serwis...