Ale widziałeś co autor wątku zrobił z OM-2000? Rozberał i COFNĄŁ bagnet. Jak chcesz cofnąć bagnet w OM-2 jeśli masz pierścień nastawy czasów? Licz, że brakuje Ci w tej chwili jakieś 5-6mm.
Wersja do druku
Widziałem swego czasu wycięty bagnet z Canon 5D Mark II, usunięte lustro i wstawiony banget Leica M - taki "niby dalmierz" za 1/3 ceny. Tylko po co sobie tak utrudniac?
Bodajze ostatnio w świecie motoryzacji była mocna dyskusja nt. replik tzw. "srebrnych strzał" czyli starych mercedesów wyścigowych - fabryka nie akceptuje produkowania replik, bo oryginalne są wciąż na chodzie w odpowiedniej, wg nich, ilości. I tu jest to samo - po co robić jakiegoś "miksa" ze sprawnego aparatu? Jest tyle rzeczy na świecie, które można, że jeszcze wszyscy byśmy się zdziwili - ale mało kto je robi, bo prostsze jest gotowe rozwiązanie - a w tym przypadku o innowacyjności nie ma co mówić.
Serio, argument ze zona by Cie powiesiła za jaja - a jak się dowie, że rozkręciłeś wszystko i rozkalibrowałeś po to żeby ona była spokojna to się ucieszy? :) A w ogóle przy takiej ilości sprzętu jak wypisałeś na początku to by cokolwiek zauważyła?
Tu masz Prakticę gratis dołączaną do obiektywu: http://allegro.pl/praktica-mtl-50-z-...023327058.html
Tu masz Prakticę gratis dołączaną do obiektywu: http://allegro.pl/praktica-mtl-50-z-...023327058.html[/QUOTE]
Czyli z tego wynika, że : praktica 75 + najtańsza przesyłka 18 = 93zł w tym miesiącu mogę ekstra wydać na cukierki dla dzieci.
"Jednak w przypadku wątkowym jakiekolwiek manipulacje są stratą czasu.[/QUOTE]"
Mógłbyś coś więcej napisać, rozwinąć myśl? Wiem , że masz duże doświadczenie w analogach i cenię sobie bardzo twoje opinie.
No i najstała wiekopomna chwila:grin:. Odebrałem dwie klisze Ilforda 400, jedna naświetlana w Praktice (orginalne mocowanie m-42), druga w OM-2000 tymi samymi obiektywami z mocowaniem m-42. To działa ! Nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o ostrość czy naświetlenie.
Czy to ma sens?, czy się opłaca? Na te pytania każdy musi sobie sam odpowiedzieć, dla jednych będzie to bezsensu, dla drugich ciekawostka a ja się świetnie bawiłem :wink:.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie i udział w dyskusji.