6 załącznik(ów)
Odp: Maszyny,mechanizmy,urządzenia etc.
Obiekt który przedstawiam miałem okazję zwiedzić z okazji odbywających się co roku w Warszawie tzw. Dni Transportu Publicznego. Jest nim stacja techniczno-postojowa metra w dzielnicy Kabaty. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to wejściówki na teren stacji wydawane są (w każdym razie do tej pory były) na stacji końcowej metra w Młocinach, gdzie odbywa się rzeczona impreza. Oto moja krótka fotorelacja.
1. Widok na stację z wiaduktu : na pierwszym planie Alstom Metropolis, z prawej podstacja trakcyjno-energetyczna oraz budynki socjalno-administracyjne, z lewej elektrowozownia
Załącznik 81110
2. Wjazd do tunelu metra
Załącznik 81111
3. Alstom Metropolis podczas obsługi technicznej w hali elektrowozowni
Załącznik 81112
4. Rosyjski wagon typu 81-572P
Załącznik 81113
5. Lokomotywa spalinowa firmy KOLZAM służąca do przetaczania składów metra
Załącznik 81114
6. Silnik trakcyjny Alstom 4EXA 2130 pojazdu Alstom Metropolis-98B
Załącznik 81115
7 załącznik(ów)
Kolejny interesujący moim zdaniem obiekt, który można zobaczyć z okazji Dni Transportu Publicznego w Warszawie to Centralne Warsztaty Samochodowe znajdujące się na ulicy Włościańskiej 52. Darmowy transport na teren zakładu organizowany jest przez stołeczny Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej, a odbywa się starymi autobusami jak chociażby różnymi wersjami Jelczy tzw. ''ogórków''. Zwiedzanie warsztatów jest zorganizowane, wszyscy są oprowadzani przez przewodnika. Po zwiedzeniu kto ma ochotę jest odwożony z powrotem do stacji metra Młociny.
1. Wnętrze hali głównej : na dole z lewej części silników, powyżej wóz pomocy technicznej Ikarus 280 późnej serii produkcyjnej, za nim dwa Jelcze M181M
Załącznik 81862
2. Stanowisko naprawy silników
Załącznik 81863
3. Częściowo zdemontowany Neoplan 4020
Załącznik 81866
4. Solaris Urbino 15 na placu przyzakładowym
Załącznik 81867
5. Pogotowie autobusowe Ikarus 280A przy jednej z hal
Załącznik 81868
6. Chyba jedyny tego typu pojazd w Polsce : wóz techniczny na bazie Ikarusa 620 wyprodukowany w 1962 roku - ciągle użytkowany!
Załącznik 81869
7. Jelcz 272 MEX na stacji Młociny, którym miałem okazję jechać
Załącznik 81870
Takim jelczem to miałem okazję jechać tysiące razy.......kiedyś.
Kiedyś jak pracowałem w młodości w transporcie zdarzyło mi się takiego trochę poprowadzić...
Niezapomniane przeżycie, zwłaszcza jak z mechanikami założyliśmy odwrotnie końcówki od wspomagania kierownicy........:grin:
Jelcz 272 tez byl uzytkowany jako woz techniczny i nadal jest uzytkowany :-)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Jelcz 272 tez byl uzytkowany jako woz techniczny i nadal jest uzytkowany :-)
Racja - rzadko kiedy można jeszcze spotkać te pojazdy. Jeden z nich : pogotowie dźwigowe DR-06 można obejrzeć w Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie.
Załącznik 81906
Cytat:
Zamieszczone przez
Operator
Racja - rzadko kiedy można jeszcze spotkać te pojazdy. Jeden z nich : pogotowie dźwigowe DR-06 można obejrzeć w Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie.
Załącznik 81906
U mnie jeszcze taki czerwony jezdzi i ma sie dobrze :-)
Ciekawe te zdjęcia masz. To zdjęcie nr2. robiłeś z wysokości chyba z jakiejś suwnicy .
Pozwolono ci wejść tam? Nikt nie miał nic przeciwko żeby sobie chodzić po tym obiekcie gdzie się chciało ?
Takim Jelczem to jeździło się dawniej na grzyby. Firma gdzie pracowali moi rodzice czasem organizowała grzybobranie . :) Gdzieś w Psarach koło Kielc z tego co pamiętam.
Hhehehe
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Ciekawe te zdjęcia masz. To zdjęcie nr2. robiłeś z wysokości chyba z jakiejś suwnicy .
Pozwolono ci wejść tam? Nikt nie miał nic przeciwko żeby sobie chodzić po tym obiekcie gdzie się chciało ?
Takim Jelczem to jeździło się dawniej na grzyby. Firma gdzie pracowali moi rodzice czasem organizowała grzybobranie . :) Gdzieś w Psarach koło Kielc z tego co pamiętam.
Hhehehe
Zdjęcie nr 2 robiłem z ''galerii'' takiej jaką widać w środkowej części fotografii nr 1. Po obiekcie nie można było niestety chodzić gdzie się chciało, jak pisałem powyżej grupę zwiedzających oprowadzał przewodnik oraz z tego co pamiętam co najmniej jeden ochroniarz. Kiedy oddaliłem się na moment żeby zobaczyć interesującą mnie rzecz - dano mi do zrozumienia żebym tego więcej nie robił. Nie było na szczęście żadnych ograniczeń co do fotografowania.
6 załącznik(ów)
Kontynuując temat Dni Transportu Publicznego w Warszawie tym razem przedstawię wybrane pojazdy szynowe wystawiane przez spółkę Tramwaje Warszawskie, a także Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej.
1. Falkenried A był pierwszym typem tramwaju elektrycznego używanego w Warszawie od 1908 roku
Załącznik 82956
2. Wóz techniczny na bazie pojazdu WIwK/GFW K tzw. ''Berlinka'', którą produkowano w czasie II Wojny Światowej
Załącznik 82957
3. Konstal N3 - seria N to pierwsze powojenne tramwaje produkowane w Chorzowie, Gdańsku oraz Sanoku
Załącznik 82958
4. Tramwaj szybkobieżny Konstal 13N - wagon pomiarowy sieci trakcyjnej
Załącznik 82959
5. Konstal 102N - wyprodukowano tylko 42 sztuki tych pojazdów, z czego zachowało się tylko 6
Załącznik 82960
6. Austriacka podbijarka torowa Plasser & Theurer 08-16
Załącznik 82961
7 załącznik(ów)
Kończąc temat Dni Transportu Publicznego w stolicy zaprezentuję kilka pojazdów wystawianych przez PKP PLK przy współudziale Stowarzyszenia Sympatyków Komunikacji Szynowej, które tradycyjnie można było oglądać na stacji Warszawa Zachodnia.
1. Pociąg zabytkowy z parowozem Pm-36-2 ''Beautiful Helena'', którym można było odbyć wycieczki do Muzeum Kolejnictwa
Załącznik 83765
2. EZT PESA ELF EN76 (22WE) Kolei Mazowieckich
Załącznik 83766
3. Pociąg sieciowy PS-00.M-21 służący do napraw i konserwacji trakcji elektrycznej
Załącznik 83767
4. Maszyna odśnieżna PSE-74 spółki PLK
Załącznik 83768
5. FSO Warszawa 223 - drezyna kolejowa
Załącznik 83769
6. WZT-2 na bazie czołgu T-55 używany przez Kolejowe Ratownictwo Techniczne
Załącznik 83770
7. Mercedes-Benz Unimog U416/Hoesch MFD użytkowany przez te same zespoły co powyższy pojazd
Załącznik 83771