Odp: Makro - i wszystko na ten temat.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Wczoraj sobie zrobilem prowizoryczny dyfuzor do lampy od pena.
Dzisiaj wzialem ziarnko ziela angielskiego, i tak sobie z reki pstryknalem staka, niestety nie zmiescilo mi sie cale ziarenko;)
Wlasciwie to tylko szypulka, swiatlo generuje sympatyczne, do pelni szczescia zabraklo kilku klatek (co widac mocno), ale nie o to chodzi.
W przyszlym tygodniu poszukam siakiegos robala i postaram sie lepiej;)
Załącznik 79832
pozdro
Obłędne...! Stackowane z ręki?? Nie mam pytań..
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Wczoraj sobie zrobilem prowizoryczny dyfuzor do lampy od pena.
Dzisiaj wzialem ziarnko ziela angielskiego, i tak sobie z reki pstryknalem staka, niestety nie zmiescilo mi sie cale ziarenko;)
Wlasciwie to tylko szypulka, swiatlo generuje sympatyczne, do pelni szczescia zabraklo kilku klatek (co widac mocno), ale nie o to chodzi.
W przyszlym tygodniu poszukam siakiegos robala i postaram sie lepiej;)
pozdro
Z ręki? Uff... Ile obejmuje na szerokość? 2mm? Mniej?
Ja ze swoim arsenałem mogę zejść co najwyżej do tego (to czarne to ziarenko pieprzu 4,5mm średnicy), stacki nieudolne z ręki.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1359239305
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1359239304
Odległość przedmiotowa to makabra - około 3cm od soczewki, nie wyobrażam sobie focenia żywych robaków (chyba że rano w rosie lub podczas przepoczwarzania/wylinki).
1 załącznik(ów)
Dobra, dzisiaj znalazlem jakas muche na klatce schodowej :)
Szybka improwizacja, nie chcialo mi sie leciec do auta po statyw wiec posluzylem sie monopodem, jeszcze bardzo duzo brakuje do tego co chce osiagnac, przede wszystkim porozkladac musze oswietlenie coby rownomiernie bylo, jednak z dyfuzorem nie kombinuje juz bo na moje dobrze rozprasza.
Klikac do oporu po lepsza jakosc:
Załącznik 79983
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dobra, dzisiaj znalazlem jakas muche na klatce schodowej :)
I tak skonczysz na tym,ze zaprogramujesz,wcisniesz i obejrzysz gotowe:mrgreen::mrgreen:.Tak,wiem,mowisz,ze soft za drogi,ale ja wiem,ze sie kupuje "raynoksa" bo makro szklo za drogie.To tak sie u kazdego zaczyna.
Soft na wiosne czy latem????:wink::-P:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Eee, a gdzie satysfakcja by była jak by automat za nas załatwiał sprawę? ;)
Ona sie konczy,jak program sam wycina nieostre piksele a Ty fajeczkujesz aby nie sugerowal sie inna perspektywa przy roznej ogniskowej:-P:-P:-P:wink::wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A od czego ta strata kontrastu (?) w centrum? Miałem to przy pierścieniach pośrednich i Heliosie. Ale detal niesamowity.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
A od czego ta strata kontrastu (?) w centrum? Miałem to przy pierścieniach pośrednich i Heliosie. Ale detal niesamowity.
Nieudolnie rozstawione zapewne swiatlo, i dostalo po soczewach, pisalem ze musze sie przylozyc bo wczoraj to co innego sprawdzalem;)
pozdro
1 załącznik(ów)
Jak zdechlaki to zdechlaki
W sumie nie miałem okazji sprawdzić OMD+Sigma150+Raynox - sigma ustawiona na 1:1 - mały stack.
Zabrakło mi kadru może 2 ale powiększenie wg mnie całkiem całkiem.
W terenie mały sens do użycia -odległość ostrzenia kilka cm.
Załącznik 80025