Zależy gdzie ten bok. Jak blisko Ciebie to rozumiem, ale jak daleko to już nie poleci zbytnio.
Wersja do druku
dzisiaj dostałem w łapy Lumix G Fisheye. Sprawdziłem i można uzyskać zadowalające efekty prostowania z Fisheye-Hemi. Kupiłem to szkło ze względu na fotografię UW ale jest tak poręczne, że chyba będę go nosił.
Dosyć oryginalny pomysł - 9 na 10 Forumowiczów Olympusclub raczej by wybrało Samyanga :)
Jak ktoś woli wydać przeszło trzy razy więcej to ma do tego prawo - i wtedy jest tym jednym z dziesięciu :)
Nie wiem po co te złośliwości. Samyang nie nadaje się dla mnie do obudowy podwodnej i potrzebuję AF. Poza tym kupiłem okazyjnie taniej używany.
EDIT
FE robi się pod wodą zdjęcia makro i AF bardzo się przydaje
no fakt, jak się zapomni ustawić ostrość czy przesłonę :) to może być kicha, ale wiesz - mam Samyangaa od roku, walnąłem nim mnóstwo fotek ale przypadki bym nie zauważył że coś w ustawieniach skopałem były może ze dwa. To szkiełko naprawdę daje się używać w trybie ręcznym, a zostaje w porównaniu do Panasonica tyle, że prawie by wystarczyło na 12/2,0
Do tego pod względem jakości obrazu, ostrości, transmisji i aberacji Samyang wydaje się być górą
---------- Post dodany o 17:36 ---------- Poprzedni post był o 17:33 ----------
Jeśli pijesz do tego:
to nie było moim zamiarem się wyzłośliwiać. Po prostu stwierdziłem pewien fakt. Ale Fakt - nie pomyślałem że ktoś może używać rybki do zdjęć podwodnych a tam faktycznie chyba systemówka będzie o wiele bardziej przydatna.
Bardziej pił do tego:
"Jak ktoś woli wydać przeszło trzy razy więcej to ma do tego prawo - i wtedy jest tym jednym z dziesięciu"
:)
Ten tekst https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post905471
to dla jaj czy na serio?