Odp: Fotografowanie szkła - minitutorial
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Lepsi w te klocki ode mnie piszą, że jednak stałe jest lepsze od błyskowego, bo lepiej sie nad nim panuje...,
Moze nie tyle lepsze co bardziej widoczne.Widzisz przed nacisnieciem.Mozna i zapanowac na blyskowym.
Probowaliscie blyskac przez strumien wody??.TZN tak.mamy butelke plastikowa,obcinamy dno.Nalewamy wode do niej ,trzymamy dnem do gory.Butelka jest zakrecona,woda sie nie wylewa.Aha-zapomnialem-oklejona jest tasma,zeby byla nieprzezroczysta.W miejscu dna umieszczamy lampe(uwazac zeby nie zamoczyc) odkrecamy korek i fotografujemy z lampa obiekt.Czy bedzie widac strumien wody czy nie to juz nasza sprawa.Ale oswietlenie blyskowe jest ciekawe.Inne i nie do rozpoznania.Butelek i lamp mozna miec oczywiscie wiecej,ale przy dwoch sami damy rade.Wiecej-- bedzie potrzebna pomoc .
Stałę światło ma swoje gorące wady :)
1 załącznik(ów)
Drugie podejście do tematu. Źródło światła to jedna zewnętrzna lampa błyskowa. Można pozbyć się tych mocnych refleksów (jak w moim poprzednim zdjęciu) kierując światło lampy na tło. Kieliszek był umieszczony w takim jakby tunelu z czarnego arkusza papieru. Oświetlało go światło odbite od białego tła. Efekt chyba lepszy. Dużo zabawy i kombinowania aby uzyskać zadowalające rezultaty... na razie sobie odpuszczam:)
Załącznik 78201
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dużo zabawy i kombinowania aby uzyskać zadowalające rezultaty... na razie sobie odpuszczam:)
Jak widać w każdej dziedzinie do osiągnięcia perfekcji potrzeba sporo pracy...
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Jak widać w każdej dziedzinie do osiągnięcia perfekcji potrzeba sporo pracy...T.
Jest dokładnie tak jak piszesz. Czasem do perfekcji niezbędny jest też odpowiedni sprzęt i narzędzia choć tu nie ma jakiś wygórowanych wymagań tak sądzę. Większym problemem w moim przypadku to brak miejsca na takie improwizowane "studio". Co by zaświecić lampą od góry na tło, na stole musiałem postawić kolumnę głośnikową jako statyw do lampy:)
Wzorowałem się tym przykładem (szkoła foto 5/2003) gdzie źródłem światła było też jedno światło błyskowe:
http://www.malachowski-studio.pl/publikacje.htm
Jeszcze mam taką jedną uwagę. Jeśli wątek jest w dziale Porady dotyczące fotografii lepiej byłoby zostawiać dane EXIF. W moim pierwszym zdjęciu obiektyw był manualny M42 Pentacon 50/1.8 stąd brak danych co do przysłony, a była ok. f11.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jeszcze mam taką jedną uwagę. Jeśli wątek jest w dziale Porady dotyczące fotografii lepiej byłoby zostawiać dane EXIF. W moim pierwszym zdjęciu obiektyw był manualny M42 Pentacon 50/1.8 stąd brak danych co do przysłony, a była ok. f11.
Wg mnie parametry ekspozycji czy ogniskowej mają tu drugorzędne znaczenie. Zależą one przede wszystkim od mocy zastosowanych lamp i zmierzonego światła. Stąd brak tych informacji. Najważniejszy jest tu schemat oświetlenia.
Andtor2 wg mnie ująłeś istotę oświetlenia szkła: światło odbite, nie bezpośrednie na przedmiot.
a jescze w kwesti usuwania "odbicia" swiata zewnetrznego. jesli zdjęcie wykonujemy przy swietle błyskowym, wystarczy odpowiednio ograniczyć wpływ swiatłą zastanego, aby całkowicie wyelimonować JAKIEKOLWIEK odbicia. bo jesli jedynym swiatłem będzie swiatło błyskowe odpowiednio ukierunkowane, to nie ma nam się CO odbić.