jesteśmy, czekamy :)
Wersja do druku
jesteśmy, czekamy :)
Tak jak obiecałem, przedstawiam kolejne "efekty" molestowania Rubinara. Tym razem próba połączenia go z kamerką internetową. Jest to "produkcja" za przysłowiowe 3grosze, czyli z tego co się pląta po szufladach i piwnicy.
Załącznik 76279Załącznik 76278Załącznik 76277Załącznik 76276Załącznik 76275
I oczywiście zdjęcia testowe
Załącznik 76271Załącznik 76272Załącznik 76273Załącznik 76274
Według LV olympusa , powiększenie 5x na wyświetlaczu odpowiada mniej więcej powiększeniu które daje kamerka. Nie wiem czy dobrze to zinterpretowałem, że dzięki kamerce (małemu rozmiarowi matrycy) "wydłuzamy" ogniskowa w tym przypadku 5-cio krotnie. Pomijam oczywiście jakość tego obrazu, (jest to pojedyńcze zdjęcie, w astrofoto w celu uzyskania dobrego jakosciowo zdjęcia stackuje się kilkadziesiąt z kilkuset alb nawet i wiecej pojedyńczych klatek) .
W planach wersja "wypasiona", czyli Zenit na sterydach :grin:.
Fascynujące , zamienić obiektyw na kup złomu, a potem poskładać z powrotem, to ponad moje możliwości manualne...
Trochę mało ostry ten obrazek.
Lustrzany da się. Jedyny kłopot może być jak się zacznie manewrować zwierciadłem głównym i rozkolimuje obiektyw. Albo ukręci jakiś gwint lub łepek śrubce. Poza tym - ostrość jest względnie marna, w czym nie pomaga na dodatek mały kąt widzenia (trzęsirączki ;)) i stosunkowo mała GO (delikatny ruch pierścienia i lipa). Pod tym względem lepszy jest choćby MAK90 z ostrzeniem śrubą mikrometryczną - za to jako obiektyw kiepsko się go używa.
I wersja finalna, czyli "zenit na sterydach" :grin:Załącznik 76416Załącznik 76417Załącznik 76418 Teraz tylko czekam do wyjazdu na wieś i czyste niebo.
sepi19, ale mi narobiłeś ochoty na grzebanie! Długie zimowe wieczory temu sprzyjają, narzędzi trochę w domu jest ;-).
Niestety, "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty sepi19" :-(
Dzięki, Jarek!
Gdy minie ten szał świąteczny warto będzie coś zmontować, ten układ obiektyw + mieszek + kamerka mocno mnie kusi ;-). Potężny, stabilny statyw 'made in charaszo' mam jeszcze z dawnych czasów. Ale jeszcze muszę zapoznać się z kamerkami.
O mało co , abym zapomniał o "efekcie " ubocznym. Podpiąłem między innymi nikkora 75-300 i okazało się że skleciłem chyba najmniej ergonomiczny zestaw do makro :mrgreen:.Załącznik 76476Załącznik 76475Załącznik 76474
Sądzę, że przy próbach, które robisz warto by było poeksperymentować z maską, o której było w wątku:
https://forum.olympusclub.pl/threads/4494-Tylna-maska-do-obiektyw%C3%B3w-manualnych-plus-os%C5%82ona
Powinna poprawić kontrast obrazów, które uzyskujesz (szczególnie przy matrycy kamerkowej).