A wg. mnie tak. Mam już bardzo dobry aparat, ale brakuje mi właśnie odchylanego ekranu. Dlatego najprawdopodobniej go wkrótce kupię.
Wersja do druku
Znajdujemy sie bylo nie bylo na forum fotograficznym, gdzie raczej wiekszosc ma wieksza lub mniejsza wiedze o fotografii. Przez pryzmat tegoz prowadzone sa w wiekszosci dyskusje tutaj i chyba powinnismy miec to na uwadze. Gdybysmy byli na forum pudelka, gdzie jednym z watkow jest fotografia, to Twoje wywody nabralyby innej wartosci, mialyby uzasadniony powod do toczenia dysput w tym kontekscie, i nawet bylyby sensowne z punktu uzytkownika owego forum.
Widzisz, przy bardziej zaawansowanych ukladach AF nie potrzeba przekadrowywac, bo niesie to za soba ryzyko chocby wypadniecia z GO, dlategoz uzasadnione jest mieszanie wybierakiem i ustawianie dowolnego punktu by "zlapac" ostrosc. Nie sadze tez aby to byly odosobnione przypadki, oczywiscie dla prymitywnych ukladow AF jest to karkolomne zadanie, faktycznie wtedy li tylko przekadrowywanie jest remendium.
pozdro
Kiedyś pożyczyłem od ojca małpkę, przestawiłem punkt AF z automatycznego na boczny, potem zapomniałem zmienić i tak zostało. Po jakimś czasie ojciec dzwoni, że aparat się zepsuł, bo robi nieostre zdjęcia. Łatwo się domyślić, co było tego przyczyną. Sądzę, że przypadek mojego ojca nie jest odosobniony i faktycznie "99%" użytkowników aparatów nie zmienia punktów AF. Ba, nawet nie dotykają żadnego innego przycisku, oprócz spustu migawki i podglądu zdjęć.
Teraz prawie każdy aparat jest takim "prostym kompaktem". A przynajmniej ludzie używają tych aparatów w taki sposób, jakby faktycznie nimi były.
Mam kilka precyzyjnych, aczkolwiek banalnych pytań odnośnie EPM2:
1. Czy kółko z tyłu może wybierać wartość przysłony w trybie priorytetu przysłony? Czy da się tak ustawić?
2. Czy pod pozycje wybieraka (góra, dół, boki) da się przypisać takie parametry jak: iso, WB, kompensację ekspozycji? I czy wtedy ruch kółkiem powoduje zmianę danego parametru?
3. Praktycznie - czy to kółeczko ma tendencje do "samoistnego" przekręcania się? Czy podobnie jak w epl3 jest zbyt blisko wyświetlacza?
4. Czym (którym guziczkiem) dokonuje się blokady ekspozycji?
Z góry dziękuję:)
Pytałeś o lampy. Obydwa nie mają wbudowanych, ale mają w fabrycznym komplecie wpinaną w sanki maluśką lampeczkę.
romek1967 a to fajna spawa, zawsze można rzucić gdzieś do torby, a jest mocowana wyżej, niż lampa wbudowana. Czasami po prostu nie chce mi się nosić ze sobą ciężkiej FL50, pomijając już kweste estetyczne takiego rozwiązania i taka lampka fajna rzecz.
Tutaj masz instrukcję do E-PM2 po Polsku http://www.olympus.pl/site/pl/c/came..._download.html
1) Zdaje mi się że tak, prawie na pewno :-)
3) Jak dla mnie to kółko dość łatwo się obraca, podobnie jak w E-P3. Ale mi rzadko kiedy samoistnie się przestawia.
Bardzo dziękuję wszystkim zabierającym głos w niniejszym wątku. Wasze opinie pomogły mi się rozeznać w temacie i posłużą do wypracowania mojego osobistego stanowiska.
Postaram się w marketach wziąć do ręki jedne i drugie korpusy.
No i czas gromadzić kasę :-)