Odp: Panasonic Lumix DMC-G5 - subiektywnie w miejsce E-M5
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
M
GH2 ma "połowiczną" - o czym pisałem. GH3 ma taką samą jak G5. Poza tym nie wiem, ale chyba nic nie ma. Jest wciąż problem braku prawdziwego "global shutter", ale nie można mieć wszystkiego.
na czym to polega w tym modelu, jedyny test znalazłem na fotopolis, ale tam nic na ten temat :(
Pytając o szum na zdjęciach, absolutnie nie chcę deprecjonować Panasa G5 albo gloryfikować OM-D. G5-ką zainteresowałem się, jak... zobaczyłem jego cenę (wcześniej spodziewałem się "kosmosu" cenowego).
Ten szum na tym jednym zdjęciu, po prostu wydaje mi się "nie ładny", a jest to małe powiększenie, stąd zwróciłem na to uwagę. Może to faktycznie zbyt duże wyciąganie detali spowodowało taki wzrost szumu, a może jest to problem oprogramowania do obróbki rawów.
Sam nie posiadam ani OM-D (chociaż mam do niego dostęp) ani G5 (posiadam Olympa E-P3 i Panasa G1). Trzymam więc kciuki, aby był to wątek merytoryczny i nie przekształcił się z czasem w wojnę wewnątrzsystemową. Pozdrawiam!
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
na czym to polega w tym modelu, jedyny test znalazłem na fotopolis, ale tam nic na ten temat :(
Kolega strOOs napisał to wcześniej. W trybie elektronicznej migawki sczytywana jest klatka w rozdzielczości filmowej.
:( - dzięki za info, już się łudziłem, że będzie coś cichego - czyli ewentualnie tylko G5 robi cicho w pełnej rozdzielczości
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Kolega strOOs napisał to wcześniej. W trybie elektronicznej migawki sczytywana jest klatka w rozdzielczości filmowej.
Nie w rozdzielczosci filmowej tylko 4 MP - chyba ze przegapilem globalne przejscie z HD na 4M :)
Ech, pogmatwaliście.
G3 i GH2 miały taki tryb "superszybki" 20fps, gdzie po cichu robiło się właśnie 20 klatek na sekundę w 4Mpix. Jakość była słabsza i tylko robiły w JPG, bo było to rozwiniecie trybu filmowania.
W G5 ten tryb został poszerzony - elektroniczna migawka pracuje na całej matrycy. Ma kilka minusów (odczyt linia po linii itd) ale jest w 100% cicho i jakość nie różni się w żadnym stopniu od mechanicznego wyzwalania migawki.
str00s - dzięki za wyjaśnienie. Pisałem z pamięci i nieco poplątałem.
W każdym razie mam nadzieję, że w Nowym Roku któryś producent m4/3 wprowadzi global shutter :D
Bardzo ciężko będzie na CMOS - trzebaby albo wymyślić dużo "szybsze" matryce, albo wrócić do CCD...
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
...jakość nie różni się w żadnym stopniu od mechanicznego wyzwalania migawki.
Niestety różni się. Na zdjęciach występuje rolling shutter.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Niestety różni się. Na zdjęciach występuje rolling shutter.
To jest efekt uboczny, a nie jakość. PRzy statycznej scenie nie masz rolling shutter. Detale są tej samej jakości.