Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Baterie na Helu, teren nalezal do wojska, dopiero grubo 1989 roku zostal udostepiony. Bunkry zostaly rozszabrowane i tyle po nich zostalo. Bylem tam ostatnio widzialem to co pozostalo. Jest tylko jeden bunkier ktory mozna zwiedzac w calej swej okazalosci a dlatego ze pasjonaci zadbali. Dziwi mnie bardzo, ze w czerwcu w Gdyni zostalo otwarte muzeum WP a baterie na Helu przepadly...W koncu byly tam dziala 150 mm a cale umocnienia i punkty dowodzenia byly unikatem europejskim. W Swinoujsciu jest caly kompleks umocnien "Ford Zachodni" zadabany, ale nie przez mecenasa panstwowego tak to u nas wyglada.
Czytałem coś o tym u nich na forum i pomimo starań wszystko gdzieś przepadło chyba oprócz resztek jednego działa. Ja ich podziwiam bo chociaż trwa to już wiele lat od kiedy starają się to ogarnąć to praktycznie zero jakiegoś wsparcia i pomocy. Odbudowują tory i to z resztek wąskotorówek których tory są rozbierane w Polsce. Śmiali się, że szyny ułożone pod kolejkę z całej zbieraniny z Polski (bo przecież co się dało rozkradli złomiarze) mają przekrój wiekowy chyba ponad 70 lat :)
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Skoro jesteśmy przy Helu to ja też coś mam
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Skoro jesteśmy przy Helu to ja też coś mam
Fajne fotki tylko teraz dozuj je aby nie był tak jak w przypadku zamków, że jak poszedłeś to na całość :)
5 załącznik(ów)
Kurde tak myslalem,ze te konie i ta technika to jednak prawda.Poszukalem i znalazlem.Nawet Pan fotograf juz wtedy byl miejscu:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A tak na powaznie to fajny i ciekawy temat.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde tak myslalem,ze te konie i ta technika to jednak prawda.Poszukalem i znalazlem.Nawet Pan fotograf juz wtedy byl miejscu:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A tak na powaznie to fajny i ciekawy temat.
Dzięki, że w gazetę moją fotkę wkleiłeś. Podoba mi się ten pomysł na prawdę - jest I klasa :)
Jeden bunkier dzisiaj spadł. Dosłownie.
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=v63b42KIGK0
Zdjęcia zrobię w weekend o ile nie będzie lało.
Na zdjęciach Muminka rozpoznaję wieżę sterowania ogniem na Helskim cyplu i schron ukryty w lesie(jest ich soro) oraz baterię przy lesnej drodze(tam wstęp jest płatny).
5 załącznik(ów)
Ooooo mój konik :) zacznę od schronu kolejowego w Konewce (część która jest trochę dalej od tej dla zwiedzających)
Załącznik 73858Załącznik 73859Załącznik 73860Załącznik 73861Załącznik 73862