Odp: Michal_G - militarne ale nie tylko
Fotki z Pikniku Kawaleryjskiego, 03.08.2014, Błonia Krakowskie
052 poczta węgierska czyli jazda na dwóch koniach naraz
053 coś bardziej statycznego
054 cięcie łozy - widać spadającą odciętą częś
055 skok przez stół komisji poborowej - wyglądało groźnie, ale tylne nogi konia przeszły góra bez zawadzenia
056 - i z powrotem!
057 trafienie lancą
058 i kolejne
Ciekawa impreza.
Na zdjęciu 058 szkoda uciętego ogona. Brak mi też ostrości na części ujęć.
Unikaj " śmieci " w tle ( wiem, że trudno ) i popracuj nad fotami w programie do edycji zdjęć .
Dziękuję za komentaże! "Śmieci" w tle to niestety przekleństwo fotografii militarno-rekonstrukcyjnej. Robert1088 - w zakresie obróbki zdjęć niestety jestem na bardzo wstępnym etapie, jakie wady "optyczne" widzisz na konkretnych fotkach i jak radził byś je usunąć?
Ogona na 058 rzeczywiście szkoda - następnym razem chyba poświęcę trochę zooma i będę robił na ciut szerszym kącie, żeby ograniczyć tego typu straty. Co do ostrości też prawda - nie zawsze mi wychodzi w przypadku szybko poruszających się obiektów i to w sporej odległości.
1 załącznik(ów)
Pozwoliłem sobie lekko edytować jedno zdjęcie jako przykład.
Lekko podniosłem kontrast i wyostrzyłem,
Załącznik 126581
Gdybyś miał coś przeciwko daj znać, usunę.
Oczywiście "śmieci" w reporterce uniknąć jest trudno, zawsze warto szukać najlepszego punktu obserwacyjnego.
nightelf - dziękuję za radę z przykładem praktycznym, zdjęcie rzeczywiście wygląd dużo lepiej, niech zostanie. Z szukaniem dobrego punktu obserwacyjnego masz 100% racji, to podstawa. I mimo tego często z kilkudziesięciu zdjęć z biedą kilka wyjdzie bez "śmieci" w tle...