Odp: Obiektyw makro M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8
Zdjęcia w pełnej rozdziałce będą. Tymczasem zakończyłem zabawę z monetkami, mam nadzieję, że o to mniej więcej chodziło, robiłem to pierwszy raz.
Pierwsze 5 zdjęć w skali 1:2 z różną przysłoną i kolejne 5 zdjęć to wycinek 25% z tych kadrów.
Zdjęcia robione z odległości około 13 cm od monety do przedniej soczewki.
1. f/2.8 1:2
2. f/5.6 1:2
3. f/11 1:2
4. f/16 1:2
5. f/22 1:2
1a. f/2.8 25%
2a. f/5.6 25%
3a. f/11 25%
4a. f/16 25%
5a. f/22 25%
Następne zdjęcia to skala 1:1, odległość monety do przedniej soczewki około 8 cm. Kolejno, 6 kadrów w pełnym rozmiarze z różną przysłoną i 6 wycinków 25%.
1. f/2.8 1:1
2. f/5.6 1:1
3. f/9 1:1
4. f/11 1:1
5. f/16 1:1
6. f/22 1:1
1a. f/2.8 25%
2a. f/5.6 25%
3a. f/9 25%
4a. f/11 25%
5a. f/16 25%
6a. f/22 25%
Uhu, od 16 nieladnie sie robi, a na 22 kisiel :(
hmm...
Nie wiem co sadzic teraz, mam zagwozdke.
Nic, cza bedzie jak nieco stanieje zaryzykowac kupno i zobaczyc o co kaman.
pozdro
I ostatnia seria pokazująca głębię ostrości, aparat ustawiony pod kątem 45 stopni.
1. f/2.8
2. f/3.5
3. f/4.5
4. f/5.6
5. f/7.1
6. f/9
7. f/11
8. f/14
9. f/18
10. f/22
Postaram się jutro złapać jakąś muchę i zrobić jej portret 1:1, będą również kolejne zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Postaram się jutro złapać jakąś muchę i zrobić jej portret 1:1, będą również kolejne zdjęcia.
Nie zapomnij o tych w pelnym rozmiarze, nie musi byc taka ilosc jak teraz wystarcza 2, 3 sztuki.
Z gory dzieki
pozdro
Poniżej f/11 nie domykać, a najlepiej poniżej f/8... Dziwne zachowanie jak na makroszkiełko - dyfrakcja? Na fotkach "pd kątem" nie widać takiej różnicy, zobaczymy jak będzie na czymś bardziej "3D".
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Poniżej f/11 nie domykać, a najlepiej poniżej f/8... Dziwne zachowanie jak na makroszkiełko - dyfrakcja? Na fotkach "pd kątem" nie widać takiej różnicy, zobaczymy jak będzie na czymś bardziej "3D".
Ale, ze az taka, nie spodziewalem sie takiej masakry.
Masz racje, cza to zabrac w teren i samemu obczaic o co kaman.
pozdro
Przy f/22 Olek ma dyfrakcję jak FF przy f/44. Co w tym dziwnego, że jest kisiel? Za to GO jest jak w FF przy f/66 (przy skali 1:1 dla FF) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Przy f/22 Olek ma dyfrakcję jak FF przy f/44. Co w tym dziwnego, że jest kisiel? Za to GO jest jak w FF przy f/66 (przy skali 1:1 dla FF)
Bla bla bla, maslo maslane.
Udowodnij to na zdjeciach, o ktore prosilem.
pozdro
---------- Post dodany o 12:58 ---------- Poprzedni post był o 12:45 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Dyfrakcja, niestety...
Podpinam do G3 i OM-D przez przejściówkę Micro Nikkora 2,8/60 i mam dokładnie takie same obserwacje. Robię sporo zdjęć makro i "prawie makro" na stocki. W wielu przypadkach zależy mi na uzyskaniu możliwie dużej głębi ostrości, ale najwyższa akceptowalna wartość przysłony, przy której jeszcze jest ok, to 11. Przy 16 jest już mydło. Przy formacie DX i tej samej liczbie pikseli (np. Nikon D7000) da się przymknąć do 16. Mając D90 przymykałem do 22, na 12mpix obrazek był jeszcze akceptowalny. Mam też ZD 35 makro podpinany przez przejściówkę i tam też F11 to max. Prawa fizyki są niestety niezależne od szkła :-)
Wielkosc fizyczna, ilosc megapikesli, jakosc materialu i to najwazniejsze z cech wiec teoria teoria, a w praktyce bywa z tym roznie, tyle ze cza to organoleptycznie wyczaic. Przec co przechodzi swiatlo tez ma niemale znaczenie wiec nie deprecjonowalbym tak bardzo rodzaju i jakosci szkiel.
Osobiscie nie mam problemow z tym zjawiskiem, a f22 jade bez strachu (czy to kiedys na 4/3, dx czy czasami na ff), wiele zdjec w mojej galerii jest robionych na przyslonach powyzej f18, i jakos nie widac problemu dyfrakcji.
Tak swoja droga jak nie wystarcza GO to stakuj, z nieruchliwymi obiektami nic latwiejszego do zrobienia.
pozdro
Tylko przy ewentualnym udowadnianiu przy użyciu lustrzanek Nikona warto pamiętać, że Nikony dla obiektywów makro wyświetlają wartość przysłony z uwzględnieniem ustawionej odległości. Tzn. gdy przy skali 1:1 ustawimy kółkiem na body przysłonę 44, dziura będzie taka sama, jak po włączeniu opcji ustawiania pierścieniem na obiektywie i ustawieniu tym pierścieniem F22 :-)
Edit: wyciąłem swój wcześniejszy post (zacytowany wyżej) bo chciałem to jeszcze inaczej sformułować, ale niech już zostanie, z zastrzeżeniem jak wyżej).
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Tak swoja droga jak nie wystarcza GO to stakuj, z nieruchliwymi obiektami nic latwiejszego do zrobienia.
pozdro
No i tak właśnie często robię :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Tylko przy ewentualnym udowadnianiu przy użyciu lustrzanek Nikona warto pamiętać, że Nikony dla obiektywów makro wyświetlają wartość przysłony z uwzględnieniem ustawionej odległości. Tzn. gdy przy skali 1:1 ustawimy kółkiem na body przysłonę 44, dziura będzie taka sama, jak po włączeniu opcji ustawiania pierścieniem na obiektywie i ustawieniu tym pierścieniem F22 :-)
To nie tak do konca, ze to tylko Nikony i wartosci chyba tez inne.
W kazym systemie wystepuje to zjawisko, tyle ze w niektorych to pokazuje w innych nie.
Gdzies w sieci byl ciekawy artykul o tym, jak znajde zalinkuje.
pozdro