Odp: Żarówka błyskowa z kablem synchro i fotocelą 68Ws - czy ktoś używał?
Jeśli mogę zażartować, to nie jesteś nieletnią panienką żeby się peszyć :) jeśli możesz wrzuć jakieś szkice - jestem ciekaw bo sam chciałbym trochę popróbować pracy ze światłem - z tym że ja raczej będę chciał wykorzystać zwykłe lampy błyskowe bo ze starych dobrych czasów mi ich kilka zostało.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Jeśli mogę zażartować, to nie jesteś nieletnią panienką żeby się peszyć :) jeśli możesz wrzuć jakieś szkice - jestem ciekaw bo sam chciałbym trochę popróbować pracy ze światłem - z tym że ja raczej będę chciał wykorzystać zwykłe lampy błyskowe bo ze starych dobrych czasów mi ich kilka zostało.
----
Narysuję później specjalnie dla Ciebie :) Można skorzystać ze starych lamp z zasilaniem sieciowym, ale żarówki błyskowe mają nowocześniejszą elektronikę i nie padają jak te stare... (dodatkowo mają wbudowaną fotokomórkę do wyzwalania)...Poza tym mój pomysł wymaga palnika prostego, a nie wygiętego...
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
---------------------
Właśnie zacząłem robić rysunek poglądowy o regulacji światła i świetle pilotującym z żarówką błyskową, ale speszyły mnie niektóre krytyczne wypowiedzi...
Wrzucaj, każdemu się przyda. Nawet jak się nie wykorzysta, to zawsze warto się czegoś dowiedzieć :)
1 załącznik(ów)
To jest rysunek mojego softboksa... Podstawą jest stara lampa biurowa z wyginanym masztem, w której zmieści się elektronika...Żarówka energooszczędna musi mieć trzy symetryczne U-rurki, gdyż ma ona miejsce w środku na palnik lampy błyskowej . Regulacja mocy światła odbywa się przez wsuwanie rurki z czarnego papieru lub foli 4ND--można sobie tę rurkę mniej więcej wyskalować doświadczalnie...Więc jest regulacja mocy i światło pilotujące...