Odp: matryca e-m5 oceniona na dxmark.com
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Ja nie wiem czego sie spodziewaliscie?
Jest najlepsza matryca w tym systemie od wielu lat, a to ze jeszcze nie przescignela konkurencji to inna bajka
Jak pisalem, ze sie doczlapal olek do konkurencji i pewnie iso bedzie "lekko" naciagane to mi sie oberwalo, teraz chyba jednak sie potwierdzilo.
Uwazam, ze to calkiem przyzwoity wynik wiec jak juz ktos wczesniej napisal, nie biadolic tylko robic zdjecia, bo po tym tescie omd nie stracilo raptem tej mozliwosci :)
pozdro
strasznie bawia mnie okrzyki radosci w postaci "najlepsza matryca m3/4 jaka do tej pory powstala!". Czy ktos spodziewal sie, ze nowa matryca bedzie gorsza od tych starych? To nie koniecznie do twojego postu sie odnosi, po prostu musialem gdzies skomentowac absurdalnosc czytanych dzis newsow, a to miejsce dalo mi taka mozliwosc ^^
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A teraz od czerwca robię zdjęcia EM-5. Nie rozumiem Waszych rozterek i wątpliwości.
Apz, zgadzam się z Tobą. Matryca w EM-5 jest wspaniała. Jak się dobrze dobierze ekspozycję,
daje rewelacyjne rezultaty.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
strasznie bawia mnie okrzyki radosci w postaci "najlepsza matryca m3/4 jaka do tej pory powstala!". Czy ktos spodziewal sie, ze nowa matryca bedzie gorsza od tych starych? To nie koniecznie do twojego postu sie odnosi, po prostu musialem gdzies skomentowac absurdalnosc czytanych dzis newsow, a to miejsce dalo mi taka mozliwosc ^^
Mogła być nadal taka sama , lub pozornie lepsza , tj. większa o tych samych parametrach, jak przez kilka kolejnych lat bywało. Od E-30 do EP3, ostatnio.
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
Czy ktos spodziewal sie, ze nowa matryca bedzie gorsza od tych starych?
Były takie czasy w najnowszej historii Olympusa, że wcale nie zdziwiłby mnie taki zabieg.
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Apz, zgadzam się z Tobą. Matryca w EM-5 jest wspaniała. Jak się dobrze dobierze ekspozycję,
daje rewelacyjne rezultaty.
Pozdrawiam
Ale ekspozycja to jest robota klienta na końcu wężyka spustowego.
Centus pisał w wątku co go już nie ma, jak dobierać ekspozycje w E-Trójce by szum na wysokich ISO na wierzch nie wyłaził. Ekspozycja jest związana ze świadomością fotografującego i jego znajomości aparatu.
Ale na szczęście tylko jeden Nikon robi zdjęcia, zanim zdarzysz o tym pomyśleć...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Centus pisał w wątku co go nie ma
Świetne, wręcz doskonałe!:)
Nie wiem na prawdę na co narzekacie. Matryca ma porównywalny jeśli nie lepszy wynik niż kilka APS-C, do tego system ma bardzo małe szkła i naszpikowane funkcjami body. To chyba wystarczająca zachęta do zakupu. To jest matryca formatu 4/3 z całym dobrodziejstwem inwentarza, od kilku miesięcy wiadomo było że matryca jest bardzo udana, ale teraz kiedy okazało się, że nie pobiła D800 to zaczynają się lamenty...
Jak dla mnie taka matryca jest w zupełności wystarczająca, ba! pewnie i ja, i większość narzekających nie wykorzystamy jej potencjału. Lepiej zrobić kilka zdjęć i na ich podstawie szukać okazji do poprawy warsztatu
Też uważam, że wynik jest bardzo dobry.
Zresztą ważniejsze od wykresów są zdjęcia :)
Jak dla mnie wyniki bardzo dobre, poprawa o 1 EV poziomu szumow i dynamiki o 1-2 EV to duzo. Porownywalnie do najlepszych lustrzanek APS-C Canona i tylko nieco gorzej od cyranek Nikona/Pentaxa/Sony opartych o najnowsze matryce APS-C tego ostatniego producenta. Wyniki sa podobne rowniez do tego co dawala poprzednia generacja cyfranek FF, z ktorych, w rekach zawodowcow, wyszlo mnostwo pieknych zdjec... No i nomen omen, nie gorzej od Leici M9. Ale Polacy lubia pomarudzic sobie ;-)
Ciekawe jak na tle OMD wypadną nowe matryce z G5 i GH3... OMD myslałem, że lepiej wypadnie pod kątem ISO, miło, że DR wysoki jak na takie gabaryty body :)