Odp: Podczerwienne okolice Kudowy Zdrój
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Święte słowa Panie Szanowny, mnie fascynują śnieżnobiałe drzewa na tel błękitu, a właściwie niebieskości nieba.
A dla mnie najfajniejsza w IR jest nauka zabawy z koloremi poźniejsze wyniki po odbarwieniu takiego zdjęcia. Mogę sie tak bawić po wielokroć i kolejne razy od nowa uzyskując kolejne inne w odbiorze końcowe wyniki...
Za malowankami nie bardzo przepadam, choć obrazki tak uzyskane mogą być spektakularne.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A dla mnie najfajniejsza w IR jest nauka zabawy z koloremi poźniejsze wyniki po odbarwieniu takiego zdjęcia.
Mógłbyś to wyjaśnić bo nie zrozumiałem :oops:
Jeżeli odbarwisz zdjęcie, masz tylko szarości- od czerni do bieli. O jakiej zabawie więc piszesz? Chyba, że bawisz się w, jak to nazwałeś, kolorowanki by zobaczyć jak to wygląda po odbarwieniu :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Mógłbyś to wyjaśnić bo nie zrozumiałem :oops:
Jeżeli odbarwisz zdjęcie, masz tylko szarości- od czerni do bieli. O jakiej zabawie więc piszesz? Chyba, że bawisz się w, jak to nazwałeś, kolorowanki by zobaczyć jak to wygląda po odbarwieniu :roll:
Wynikowo są szarości czernie i biele, ale ich stosunek i pokrycie kolejnych fragmentów obrazu, wydobycie szczegółow i faktury zależy od zawartości czerwieni, pomarańczy, niebieskości, karmazynu i fioletów. Zarówno ilości procentowo na suwaku jak i nasycenia -czernią bielą i szarością.
Pomijając inność fotografii w podczerwiieni, to właśnie umiejętności które zdobywam w posługiwaniu się kolorem w czasie prób obróbki IR-enek są dla mnie fascynujące i pociągające w tej fotografii.
Wiedza i praktyka oraz wyczucie, których nabywam w znacznie szybszym tempie niż przy zabawie fotografią RGB
Klikacz bardzo fajne IR'enki idące pod rękę z IR'kami :)
Zabrałem się za rozbieranie mojego 550UZ, teraz kombinuje jak się do głębokich bebechów dobrać bez uszkodzenia czegoś przypadkowego (bardzo upchany ten aparat):)
A tak się zapytam, może ktoś wie. Przed matrycą w ramach jakiegoś szkła chyba można użyć przyciętego normalnego filtra UV?
IR nie jest moim ulubionym typem fotografii, że tak to delikatnie ujmę.
Łabędzie natomiast mimo swojej "ierowatości" bardzo pozytywnie kojarzą mi się z jednym ze zdjęć Edwarda Hartwiga. Co prawda nie z łądędziami, ale z gąskami.
Pozdr
1 załącznik(ów)
Przyjęłam sobie dzisiaj, że Śnieżka to też okolice Kudowy. Wrzucam jedno zdjęcie rozmnożonej Śnieżki. A co. Dziś mam taki pomysł.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1377860923
Załącznik 97691