Odp: Nikon p7000 vs... ????
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
LOL
Ja nie twierdzę, że aparat jest be. I nie odradzam go dlatego, że jest be, tylko dlatego, że ma ciemny obiektyw, a aparaty konkurencji mają jasne szkła i to nimi w pierwszej kolejności powinien zainteresować się ktoś, kto szuka zaawansowanego kompaktu.
Witam !
Mnie ten parametr nie przekonuje do konca, ze nieco jasniejsze szklo = lepszej jakosci zdjecia.
Istotna jest dla mnie jakosc obrazu na calym kadrze i to co moge uzyskac przy zwyklym uzytkowaniu aparatu.
Tak samo szybkosc AF moze byc dla kogos najbardziej istotna w wyborze albo duzy zoom.
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 11:36 ---------- Poprzedni post był o 11:30 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ale tez nikt nie napisal,ze jestes blazen.Zapytano czy musisz blaznowac-znowu.To jak mnie zona zapyta czy znowu mi sie zachcialo to nie znaczy zem ******.Prawda.Albo czy musze znowu wypic Twoje zdrowie.Czy to znaczy zem pijak,albo alkocholik.Nie.Toastowiec jestem.
Witam !
Rozumiem Mirku w czym rzecz ale jak Janko Muzykant polecial z epitetami to mnie ruszylo ;)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Mnie ten parametr nie przekonuje do konca, ze nieco jasniejsze szklo = lepszej jakosci zdjecia.
W sporej ilości przypadków będziemy mieć zdjęcia nieporuszone i poruszone. Sam sobie wybierz, które będą lepszej jakości :)
Poza tym jakoś tak akurat niezależnie obiektywy w XZ1 i jasnych panasach są dobre od pełnej dziury. Przymykanie ze względu na jakość powyżej 2,8 nie ma sensu (a powyżej 4 jakość zaczyna spadać ze względu na dyfrakcję). Gdyby było inaczej, ktoś na pewno napisałby, że niby jest jaśniej, ale kiepsko jeśli chodzi o ostrość.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
W sporej ilości przypadków będziemy mieć zdjęcia nieporuszone i poruszone. Sam sobie wybierz, które będą lepszej jakości :)
Poza tym jakoś tak akurat niezależnie obiektywy w XZ1 i jasnych panasach są dobre od pełnej dziury. Przymykanie ze względu na jakość powyżej 2,8 nie ma sensu (a powyżej 4 jakość zaczyna spadać ze względu na dyfrakcję). Gdyby było inaczej, ktoś na pewno napisałby, że niby jest jaśniej, ale kiepsko jeśli chodzi o ostrość.
Witam !
Aby nie bylo nieporozumien, nie chce udowadniac, ze S95 jest lepszy od XZ1 ale twierdze, ze ten Canon potrafi radzic sobie zupelnie
przyzwoicie i wyprodukowac dobre jakosciowo zdjecia.
W ciemnicy gdy brak swiatla Canon ma dla szerokiego kata maksymalna jasnosc f2.0 i nie bedzie w tym przypadku specjalnie odstawal od ZX1.
S95 ma nieco mniejsze szumy od ZX1 co pozwala mu na uzycie nieco wyzszego ISO i zniwelowania do pewnego stopnia strat jasnosci.
Na pewno XZ1 ma wiele zalet ale nie jest to zadna przepasc technologiczna a w praktyce wiele roznic znika jak pojawia sie wiecej swiatla.
Zaleta S95 sa kompaktowe gabaryty przy zachowaniu mozliwie jak najwyzszej jakosci obrazu.
Zaleta XZ1 to jasniejsze szklo i niezla stabilizacja oraz niezla jakosc fotek.
Oba aparaty sa niezle i kazdy z nich cos oferuje.
Wiele za i przeciw weryfikuje rynek.
Ogladales foty na PBASE z ZX-1 i S95 ? (7015 / 27000)
Porownaj sobie roznice w popularnosci aparatow po mimo, ze oba kosztuja prawie porownywalnie.
Tak przy okazji niedawno pojawil sie OM-D E-5 ktory tani nie jest a juz ma tam na koncie 7895 fot.
Wiec jak widac popularnosc OM-D E-5 jest wieksza od XZ-1.
Pozdrawiam
Gdyby sprzedawałą się tylko marka, to Nikony by zalały świat.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Aby nie bylo nieporozumien, nie chce udowadniac, ze S95 jest lepszy od XZ1 ale twierdze, ze ten Canon potrafi radzic sobie zupelnie
przyzwoicie i wyprodukowac dobre jakosciowo zdjecia.
Przepraszam, ale umiesz czytać, prawda? Składać literki w wyrazy, a wyrazy w zdania? Więc przeczytaj sobie raz jeszcze wątek, bo odpowiadasz na pytanie jakiegoś ducha, którego chyba tylko sam widzisz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
W ciemnicy gdy brak swiatla Canon ma dla szerokiego kata maksymalna jasnosc f2.0 i nie bedzie w tym przypadku specjalnie odstawal od ZX1.
Raz jeszcze skorzystaj z tej wspaniałej umiejętności czytania i przeczytaj, że piszemy o kącie wąskim, bo wtedy ryzyko poruszenia z ręki przy czasach 1/10 sekundy jest największe, a w praktyce występuje zawsze. Różnica 2EV to jest różnica 1/10, a 1/40 sekundy - w tym przedziale tyle co jest zdjęcie nieczytelne, a czytelne. Czasów nie podałem z księżyca, to najbardziej typowe światło pomiesczeń, muzeum, jaśniejszych knajp itp - większość zdjęć w mieście. Szumy z rawa stoją podobnie, sprawdzałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Porownaj sobie roznice w popularnosci aparatow po mimo, ze oba kosztuja prawie porownywalnie.
Kiedyś najbardziej popularne były Popularne :)
Prośba o sprawdzenie popularności czegokolwiek jeśli chodzi o sprzedaż, od dłuższego już czasu pozwala na wyciągnięcie jednego tylko wniosku - ludzie to... no, mało myślą :) A już na pewno nie kupią tego, co im jest bardziej potrzebne, tylko to, co takim się im wydaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Tak przy okazji niedawno pojawil sie OM-D E-5 ktory tani nie jest a juz ma tam na koncie 7895 fot. Wiec jak widac popularnosc OM-D E-5 jest wieksza od XZ-1.
Badania dowodzą także, że od pluszowych misiów wybieranych przez dziewczynki z przedziału lat 2-5 ze sklepu naprzeciwko, popularniejsze są metryczne śrubki M3 w sklepie z artykułami metalowymi trzy ulice obok.
PS. To była ironia na sens, a raczej jego brak :)
Witam !
Trudno dyskutowac z kims kto jest zlosliwy i wredny ;)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Kiedyś najbardziej popularne były Popularne :)
Nie orientuję się jeszcze gdzie co jest na tym forum, ale zawsze jak kliknę z belki w "wasz temat" wiem, że jest impreza.
Dziękuję wam obu za ten fun. Janko twoja - wyżej cytowana - riposta jest jak przysłowiowy gwóźdź do trumny, super skojarzone.
Cytat:
Zamieszczone przez
yac
Darka nie przekonacie - wie najlepiej.
A znajomi niech sobie odpuszczą P7000 bo się zniechęcą do fotografii. Jak już koniecznie chcą to kolejny model P7100 , jest dużo szybszy w porównaniu do poprzednika.
To całkiem rozsądna propozycja. Jest już nowszy 7700 ma CMOS BSI i obiektyw o jasności 2.0-4.0