Odp: m4/3 czery lata- ankieta
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Topowe modele trochę rzadziej. Im bardziej sprzęt "for fun" tym szybsze zmiany :)
Kiedyś (lata siedemdziesiąte - osiemdziesiąte) wymiana modeli samochodów osobowych następowała co 5-7 lat ( nie dotyczyło to krajów socjalistycznych). Po 2-3 latach model zyskiwał drobne poprawki i był na miarę danej marki/klasy pojazdu, dopracowany i niezawodny. Teraz powoli się gubię w generacjach co niektórych modeli :grin: Co się człowiek przyzwyczai do widoku np. takiego golfa to już wchodzi nowy model na następny jest już zapowiadany.
Lepsze i nowsze mnie nie martwią - zawsze jest na co zbierać. Gorsze, gdy producent opatrzy sobie inną drogę jak w 4/3. Trochę strach inwestować, w szale nabyłem już dwie stałki no i znów żonglerka...
W samochodach niewiele się zmieniło, w aparatach więcej. Kiedyś wystarczyła Olkowi numeracja od OM1 do OM4 + OM10 na całą epokę manualnych luster, Teraz chyba w ciągu roku, a najwyżej dwóch, wiecej nowości wypuszcza :)
W mikro brakuje mi "konkretnego" aparatu, takiego jak np. E-30 lub E-5. A sądząc po dzisiejszych wypowiedziach to może i się doczekam.
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
W mikro brakuje mi "konkretnego" aparatu, takiego jak np. E-30 lub E-5. A sądząc po dzisiejszych wypowiedziach to może i się doczekam.
Zamysłem w powstawaniu systemu mikro 4/3 było głównie stworzenie właśnie małego aparatu z wymienną optyką i matrycą wielkości 4/3 , i jednocześnie zmniejszenie wielkości optyki . Więc po jaką cholerę mieli by robić puszkę mikro wielkości E-5 ? OM-D jest tu akurat świetnym rozwinięciem tego systemu , i oby nie powstawały większe. Problemem może być brak kontynuacji linii 4/3
Cytat:
Zamieszczone przez
Roberto73
Zamysłem w powstawaniu systemu mikro 4/3 było głównie stworzenie właśnie małego aparatu z wymienną optyką i matrycą wielkości 4/3 , i jednocześnie zmniejszenie wielkości optyki . Więc po jaką cholerę mieli by robić puszkę mikro wielkości E-5 ? OM-D jest tu akurat świetnym rozwinięciem tego systemu , i oby nie powstawały większe. Problemem może być brak kontynuacji linii 4/3
Po taka cholerę, że wywalenie lustra pozwala robić małe obiektywy szerokokątne, w przypadku 75/1,8 wywalenie lustra nic już nie daje, a jeśli system ma być alternatywą dla lustrzanek, to potrzebne będą jeszcze dłuższe w miarę jasne szkła. Zdecydowanie przyda się wtedy większy korpus z wygodnym uchwytem. Przyda się tez tym, którzy korzystają z zewnętrznych lamp.
No to ty oczekujesz po prostu korpusu 4/3 z matrycą jakościową z O-MD. System micro (jak sama jego nazwa wskazuje) zostawmy w takiej wielkości jak teraz.
Ale taki jak teraz nie zastąpi dużego 4/3 :)
No właśnie, a w pierwotnej koncepcji miał zastąpić. Zresztą pozbycie się lustra wcale nie determinuje rozmiaru aparatu i opiektywu zmniejsza tylko odległość między bagnetem a matrycą.
Myślę, że powstanie i jakiś większy korpus.
Ewentualnie zrobią takiego transformera, jak teraz OM-D, z doczepianymi dodatkowymi gripami (tylko jeszcze trochę większy).