Cóż jak klient i okoliczności wymagają , to jak najbardziej należy spełnić te wymagania i tyle.
Tak jak piszesz - to tylko narzędzia są, najważniejszy jest fotograf , jego pomysły i umiejętności.
Wersja do druku
Witam !
Najlepiej zanim wynajmiesz fotografa warto obejrzec jego albumy i rzucic okiem na prezentowane foty. (im wiecej - tym lepiej )
Klasa aparatu i ilosc obiektywow tak naprawde niewiele znaczy jak ktos nie ma talentu i umiejetnosci lapania chwil.
Niestety fotografowanie przez duze "F" to bardzo rzadka cecha u fotografow i malo kto to potrafi.
Pozdrawiam
z ciekawości , czym pstrykają zawodowo do kotleta i ile to kosztuje.
może być link do jakiejś dyskusji na ten temat.
dzieki.
Witam !
U fotografow slubnych najczesciej widzialem w rekach Canony 5D MKII oraz 50D.
(do bardziej statycznych scen (Kosciol, Plener) 5D a do szybkiego kotleta 50D)
Cena za usluge zalezy od wymagan oczekujacych.
Fotograf wlicza ( Blogoslawienstwo + Slub + Wesele + Plener + albumy + archiwizacje).
W moim przypadku fotograf wzial za focenie za calosc... Kwote 2000 zl. (Bydgoszcz)
W innym za to samo 6000 zl (Warszawa)
Pozdrawiam
witam ponownie, już po weselu.
z efektów jestem wstępnie zadowolony,choć jeszcze zdjęcie nie obrobiłem do druku.
bez lampy chyba nic by nie wyszło, oprócz zdjęć na zewnątrz.
murze podszkolić swój warsztat w pstrykaniu z lampą.
poszuka jakiś wątków z polecanymi książkami o foceniu z lampą i w słabych warunkach oświetleniowych.
jak poobrabiam zdjęcia to wrzucę kilka jak kogoś będzie to interesować.
a pewnie że kogoś to będzie interesować. Jak już będziesz miał gotowe to wrzucaj.
też jestem ciekawy, wrzucaj!!!
witam.
dziś powklejam kilka zdjęć w jpg zrobionego prosto z rawów .
chce pokazać co moja puszka wypluła po całym weselu.
czym więcej parze na te zdjęci tym więcej widzę swoich błędów i brak wiedzy o tym jak robi się zdjęcia w słabych warumkach.
lampę nie dokończa potrafiłem opanować i wykorzysta.
jedyny ratunek to format raw i może coś się uda z tego powyciągać
kilka fot z różnych części uroczystości
1.
[media]
Uploaded with ImageShack.us [/media]
2
[media]
3
[media]
4
[media]
Uploaded with ImageShack.us[/media]
5
[media]
6
[media]
7
[media]
8
[media]
9
[media]
10
[media]
11
[media]
12
[media]
13
[media]
14
[media]
---------- Post dodany o 11:35 ---------- Poprzedni post był o 11:20 ----------
czym to poobrabiać?
nad sobą już zacząłem pracować , kupiłem kilka wiązek polecanych na forum i sporo filmików w necie oglądam o obróbce i samym fotografowaniu.
jesssu , szyja boli, nie mozna by tak prosto ?,pzdr.
Na naukę podobno nigdy nie jest za późno ale przynajmniej dobrze że masz świadomość takiej potrzeby.
Perfekcyjne opanowanie działania lampy jest niezbędne zwłaszcza w takim ciemnym miejscu. Czemu u licha nie potrenowałeś wcześniej? :|
W aparacie oprócz iso 200 jest też całkiem dobre iso 400 i nienajgorsze 800, przy prawidłowym naświetleniu i włączeniu redukcji szumów efekt byłby lepszy niż teraz przy ciągnięciu z iso 200, nawet w OV2.
Z obrobieniem materiału delikatnie mówiąc będzie bardzo trudno, chociaż E-1 jest tolerancyjny jak chodzi o niedoświetlenie. Dobrze, że chociaż robiłeś w rawie.
Może się okazać, że najtrudniejsza w tym całym przedsięwzięciu będzie rozmowa z parą młodą.