Odp: GPS w EXIFIE czyli geotagowanie zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Mnie się też podoba .
Proszę o radę mam nokię E-52, wybieram sie na foto-wyprawę z pokonywaniem sporych odległości codziennie , zamiast spisywania jakie zdjęcia są skąd jak miałbym niby zebrać GPS i zdjęcia do kupy razem. Jestem laikiem, nie bardzo wiem co i jak po kolei zrobić.
Podejrzewam że włączony gps w telefonie pożre szybko baterię, druga rzecz to nie jestem pewien czy pomiar z tel. będzie w miarę dokładny. Chyba najtańszy data logger będzie skuteczniejszy
np taki: http://allegro.pl/rejestrator-trasy-...321239899.html
Ja używam pancerniaka Panasonica z gps. Długo łapie fiksa, ale jak złapie to identyfikuje nazwy.
Mam też gps garmina, ręczniaka. Na 2xAA trzyma ok. 16-18 godzin, czyli zapisuje cały dzienny track.
Następnie odpalam garminowy free BaseCamp i klikając na ślad wybieram Oznacz zdjęcia geotagami.
Geotagi są dopasowywane na podstawie daty, godziny, więc trzeba sprawdzić datę w aparacie.
Geotagowanie to świetna rzecz, szczególnie na wyciecze, w grupie, gdzie nie ma czasu na opisywanie zdjęcia na kartce.
Ponieważ, nabyłem jako aparat podręczny TG-1 to chciałbym poinformować, że posiada bardzo szybko
ustalający pozycję odbiornik GPS oraz kompas i wysokościomierz. To wszystko jest ładnie zapisane
w EXIFIE. GPS sprawdzony-pokazuje dokładnie to co Garmin. Kompas pokazuje kierunek patrzenia obiektywu
i ma około 5 stopni odchyłki od magnetycznego. To wszystko jest pokazywane dokładni na mapach Google.
Problem geotagowania jest rozwiązany.
Pozdrawiam.
Polecam program GpicSync.
Otaguje się zdjęcia przy posiadaniu ścieżki w formacie gpx.
Pracuje z RAWami, można wprowadzić korektę czasu. Oraz co istotne program jest darmowy.
http://code.google.com/p/gpicsync/
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Ponieważ, nabyłem jako aparat podręczny TG-1 to chciałbym poinformować, że posiada bardzo szybko
ustalający pozycję odbiornik GPS oraz kompas i wysokościomierz. To wszystko jest ładnie zapisane
w EXIFIE. GPS sprawdzony-pokazuje dokładnie to co Garmin. Kompas pokazuje kierunek patrzenia obiektywu
i ma około 5 stopni odchyłki od magnetycznego. To wszystko jest pokazywane dokładni na mapach Google.
Problem geotagowania jest rozwiązany.
Pięknie! Skoro Olympus potrafi to ja proszę taką funkcjonalność w którymś z przyszłych Penów. Czy ten włączony GPS zżera baterię w jakiś zauważalnie zastraszający ;-) sposób?
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Pięknie! Skoro Olympus potrafi to ja proszę taką funkcjonalność w którymś z przyszłych Penów. Czy ten włączony GPS zżera baterię w jakiś zauważalnie zastraszający ;-) sposób?
Nie zauważyłem dużo szybszego zużycia baterii, ponieważ po zrobieniu fotek wyłączam GPS.
Pozdrawiam