Dziękuję za uwagi - robienie zdjęć to trudna sztuka więc trzeba ćwiczyć...
Próbowałem powyższe zdjęcia trochę inaczej przygotować, przeglądnąłem też i inne kadry ale niestety, z tej sesji już chyba nic lepszego nie wykrzesam
pozdrawiam
Wersja do druku
Dziękuję za uwagi - robienie zdjęć to trudna sztuka więc trzeba ćwiczyć...
Próbowałem powyższe zdjęcia trochę inaczej przygotować, przeglądnąłem też i inne kadry ale niestety, z tej sesji już chyba nic lepszego nie wykrzesam
pozdrawiam
Jeden z Forumowiczów miał w stopce sentencję że najlepszym przyjacielem fotografa jest kosz na śmieci. Spróbowałem się tej przyjaźni przyglądnąć:
Kosz_01
Załącznik 71503
ps. dajcie mi jeszcze szanse, nie piszcie proszę od razu że na koszu jest napisane co ze swoimi zdjęciami powinienem zrobić
sam kadr niezły - obróbka szalona ; ) może napiszę tylko tyle że zamiast na kosz mój wzrok kieruje się na ławkę - nie umiem tego wytłumaczyć - może by bardziej "rozmyć" ową ławkę ale na tyle by było wiadomo że to ona : )
Tak, obróbka miała być szalona, chyba po raz pierwszy tak mocno w zdjęcie zaingerowałem - wprawdzie czasami próbowałem w RAWach grzebać ale z racji umiejętności (a raczej braku) efekty były mizerne dlatego najczęściej zdawałem się raczej na jotpegi z puszki. Tym razem wyszło mi prawie to co chciałem... może dlatego że OlympusViewer którego wreszcie zainstalowałem jest "łatwiejszy" do ugryzienia?
Co do ławki - teraz też to widzę ale nie wiem czy rozmyciem się uzyska dobry efekt, może raczej gdybym selektywnie przyciemnił deski?
W każdym razie dziękuję za słowa krytyki :)
pozdrawiam
Mimo obróbki coś ci jeszcze zielonego wystaje nad żywopłotem w dali.
W sumie ciekawie, czy ja wiem czy ławka przeszkadza. Dla mnie to raczej taki duet: kosz-ławka.
Jak ją zamażesz to sam kosz będzie ... koszem.
Ostro pojechałeś z kolorami, dla mnie rzuca się oczy różny kolor trawy. Trochę jak fotomontaż. Czy tak było w oryginale?
zdjęcie oryginalne, przerabiane w RAWie, w GIMPie potem wyretuszowałem dwie czy trzy białe plamki... faktycznie ten krzak za żywopłotem można by wyretuszować też - układa się w linie z koszem i ławką i może on ciągnie oczy (to co pisał glee)
Kolory - tu jest problem bo dużo zależy od kalibracji. U mnie wydaje się że jest ok, trawa ciemna ale jednak zielona, kosz żółto-czerwono-pomarańczowy...
Mogę wrzucić fotkę jpg'a z puszki dla porównania...
Załącznik 71528
i znów zwykła zabawa ze zwykłymi rzeczami - jesień i liście na blaszanym dachu. To takie dwie nieporadne próby:
liście [1]
Załącznik 72250
liście [2]
Załącznik 72251
Fajniejsza dla mnie jest ciemna wersja - sam kadr niczegowaty.
dzarro - dziękuję za opinię :)
Czy ten kot jest coś wart?
[kot_03.jpg]
Załącznik 72366