Odp: O zbyt dużej ilości pikseli i narzekaniu
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Do czy o, bo to robi różnicę - Janko pisał, że do.
O, jak onomatopeja :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
@Janeczek: proszę wytłumacz mi co mi daje włączenie srawa zamiast pełnego .cr2, po co?
Jak to po co:) kotlet to duzo zdjec, a mnie najzwyczajniej na swiecie szkoda miejsca na karcie CF, do tego dochodzi szybsza pozniejsza obrobka (choc DPP i tak jest szybki), roznice do takich zastosowan (raw czy maly raw) sa znikome, a zauwazalne w specyficznych warunkach, reasumujac do wydrukow dla mlodych czy nawet wiekszego formatu jak dla mnie pomijalne.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dzięki. Swoją drogą to wspaniała wiadomość! Teraz będzie można zapiąć tylko szeroki kąt i kadrować, cropować, zmniejszać i co tylko dusza zapragnie. Odtąd pojęcie "artystyczne ujęcie" stanie się takie jakieś niewyraźne ...
Ponoć panasonic ma już odpowiedź = 200Mpix -jak się pomniejszy to jej jakość zmiażdży (co zapewne każdy będzie mógł tu zobaczyć na przykładzie kamienic w pochmurny dzień*z heliosa 50mm f8).
Cytat:
Zamieszczone przez
Tobik
Dzięki. Swoją drogą to wspaniała wiadomość! Teraz będzie można zapiąć tylko szeroki kąt i kadrować, cropować, zmniejszać i co tylko dusza zapragnie. Odtąd pojęcie "artystyczne ujęcie" stanie się takie jakieś niewyraźne ...
Oj, z tym szerokim to bym się nie galopował. Zapominasz o "perspektywie obiektywu"... :mrgreen: ;)
i perspektywie (very important) kadru w kadrze
Choć photoshop ma odpowiednie narzędzia którymi można sobie pomóc (jak się ma z czego kadrować).
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Dlaczego zabawne. Robiąc odbitkę A4 potrzebujesz 8Mpix. Zakładając że zrobisz zdjęcie na wysokim ISO, gdzie zaczyna wyłazić szum, dobrym rozwiązaniem może być przeskalowanie do rozdzielczości którą rzeczywiście potrzebujemy z np. 24 Mpix. Jakość powinna być znacznie lepsza.
Mam pytanko, robiłeś odbitkę A4 z zaszumionego zdjęcia?
Po wypowiedzi sądzę, że raczej nie. Na odbitkach, szum, nawet ten duży, widoczny nie tylko na powiększeniach 1:1, ZNIKA.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Jakość powinna być znacznie lepsza.
Nieprawda, jakość jest taka sama (na odbitce).
Jeśli ktoś robi powiększenia nie większe niż A4, to spokojnie wystarcza 10, 12 Mpikseli. To, że aparaty o takich rozdzielczościach trudno kupić, to już inna sprawa.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Mam pytanko, robiłeś odbitkę A4 z zaszumionego zdjęcia?
Po wypowiedzi sądzę, że raczej nie. Na odbitkach, szum, nawet ten duży, widoczny nie tylko na powiększeniach 1:1, ZNIKA.
Nieprawda, jakość jest taka sama (na odbitce).
Jeśli ktoś robi powiększenia nie większe niż A4, to spokojnie wystarcza 10, 12 Mpikseli. To, że aparaty o takich rozdzielczościach trudno kupić, to już inna sprawa.
Robiłem A4 i A3 z E-PL2.
Z zaszumionych jpegów wychodzą zaszumione odbitki, oczywiście jeżeli będziesz się im przyglądać pod tym kątem. Z 10-12 Mpix na niskim ISO można zrobić bardzo dobrej jakości A3. A delikatny szum na odbitkach zupełnie mi nie przeszkadza, tym bardziej, że ten z olka przypomina kolorowe odbitki z analoga.
od "przypomninać" jest niestety bardzo daleko do "wyglądać"...
Szum na wydrukach nie znika. To szum na monitorze jest zbyt duży, bo ze względu na małą rozdzielczość ekranów zdjęcia oglądane w 1:1 są nienaturalnie powiększone.
A duże wydruki da się zrobić nawet z 5 mpx. Ale z 50 mpx da się zrobić lepsze.