"trudne sprawy" :)
ja wolę wizje ludzi znających się na rzeczy:)
i tych co znają się trochę mniej.....
zamiast regulaminu;)
Wersja do druku
"trudne sprawy" :)
ja wolę wizje ludzi znających się na rzeczy:)
i tych co znają się trochę mniej.....
zamiast regulaminu;)
Co z tobą kaczy? Podobam ci się, czy berecik uwiera?
By załatwić ten OT i nie przeciągać go nadmiernie. K@czy, temat awatara pozostaje w gestii forumowicza. Gdyby chcieć zastosować regulamin w tej kwestii można byłoby podciągnąć ten temat pod punkt 5 (niedopuszczalne umieszczanie treści). Z drugiej strony wypada przedstawić się jakimś przyzwoitym awatarem. I to na tyle.
A odnośnie popRAWki. Obróbka, dzięki ucyfrowieniu, stała się tak szerokim tematem, że w tej chwili trudno niektórym powiedzieć gdzie cyfrowa obróbka powinna się kończyć. Można konkurs zmodyfikować, np. przez usunięcie regulaminu (pozostawić jedynie punkty o ilości zdjęć i terminie). Można by też zakładać konkretne zadania do wykonania w każdej edycji, np. złożenie wielu ekspozycji, albo złożenie "nieskładalnej" na pierwszy rzut oka panoramy (mam taki materiał). To są już często trudne zadania. Artystycznie można się wyżyć w OR interpretacją tematu. "popRAWka" miała już tyle edycji, które opierały się jedynie na poprawianiu tonacji albo stemplowaniu drobinek, że to może znudzić. Być może pójście w bardziej zaawansowane przetwarzanie byłby jakimś rozwijającym kierunkiem.
Jestem za taką właśnie wizją poRAWki. To pozwoli by w konkursie uczestniczyło szersze grono Forumowiczów (w tym ja ;)) a nie tylko mistrzowie obróbki :) (a dzięki większemu gronu cała akcja ma szanse się rozwijać i nie powinna umrzeć śmiercią naturalną...). Jak wyżej pisał Grizz- selekcja wizji nastąpi na etapie głosowania.
Proste rozwiązania są najlepsze. :)
Drugi pomysł również jest ciekawy. Warto pomyśleć czy nie wprowadzić takiego wyzwania dla chętnych zmierzyć się z trudnym tematem, dla których poRAWka jest za łatwa a przez to nudna.
Ten drugi pomysł mógłby być wprowadzany jako jeden z możliwych tematów popRAWki, raz na jakiś czas. Zamiast "zmierzymy się z kadrem" byłoby "dziś zmierzymy się z serią kadrów, które trzeba obrobić/złożyć/wyretuszować/uzupełnić". Ciekaw co na to organizator?
Myślę że ten post wystarczy i wątek można zakonczyć.
popRAWka ma w tym roku, z założenia trzy rodzaje kadrów: "nasze wizje", "naprawiamy" i "czy umiemy lepiej"
- nasze wizje -> tu ludzie nie poprawni ;-) mają największą swobodę, gdyż za pomocą w zasadzie wszystkich środków, przedstawiają własną wizję :mrgreen: kadru.
- naprawiamy -> tutaj jedyne dopuszczalne działanie to sensu stricto: naprawa/retusz kadru przy zachowaniu całkowitego przekazu, jak i zawartości kadru np. będzie zniszczone stare zdjęcie(scan) czy RAW wymagający terapii na OJomie.
- czy umiemy lepiej -> to jest chyba największa sztuka, przedstawić kadr autora (np. portret czy akt) lepiej niż on sam. Chcę przez to powiedzieć, że będą to dobre kadry.:cool:
Regulamin ulegnie subtelnej modyfikacji, żeby mi się owieczki nie pogubiły, w ferworze pracy i pod wpływem zioła "wena".
Został opracowany nowy regulamin: popRAWka - Nowy Regulamin konkursu zapraszam do zapoznania się z jego treścią.
Wszelkie dysputy proszę uskuteczniać w tym wątku.
Nasze wizje trochę się gryzie z pkt.4