Odp: Unboxing Panasonic Leica DG 25/1.4 (nareszcie!)
Dla mnie jedyną wadą w pewnych sytuacjach jest spora winieta na otwartej przysłonie (wg optycznych jakieś 1,5EV różnicy pomiędzy środkiem a narożnikami). Oczywiście ma to znaczenie tylko w niektórych sytuacjach ale ostry jest od pełnej dziury i daje przyjemny obrazek.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
jednak nie zapominaj o upierdliwym dzwieku motorka 20/1.7 podczas filmikow i zauwazalnie wolniejszym AF.
No właśnie nigdy nie pamiętam że mam filmowanie w PENie, jakoś tak mnie ten ficzer nie pociąga :) A co do wolnego AF, do sportu 20-tka nie jest ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Dla mnie jedyną wadą w pewnych sytuacjach jest spora winieta na otwartej przysłonie (wg optycznych jakieś 1,5EV różnicy pomiędzy środkiem a narożnikami). Oczywiście ma to znaczenie tylko w niektórych sytuacjach ale ostry jest od pełnej dziury i daje przyjemny obrazek.
Łatwo ją skorygować (np. w Capture One Express). Oczywiście, że lepiej by było, gdyby jej nie było. ;) Ale da się z tym żyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To teraz pytanie co lepsze: 20/1,7 czy 25/1,4
Co kupić panie.... co kupić ? :mrgreen:
Ja bym się nie zastanawiał i brał 20/1.7. Ma prawie same zalety i jest malutki. Ogniskowa 20mm bardzo mi pasuje. No i cena 1200 (wczoraj na naszej giełdzie) - 1300zł (dziś na Allegro).
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Ta winieta jest słodka, daje od strzała bardzo klimatyczne zdjęcia. Ona zwykle fajnie koresponduje ze zdjęciami w kiepskim świetle, kiedy to sie używa pełnej dziury. Jak nie pasuje i trzeba równy obrazek od brzegu do brzegu to można przymknąć do f4 - np. przy krajobrazie kiedy i tak się przymyka. Nieco głośny i wolny AF skutecznie rekompensuje obrazek z tego szkła. I jeszcze jedna realna wada - przy fotografowaniu np. ulicy z latarniami w nocy otwartym obiektywem - fajnie nie jest, nie wiem czy bardziej koma dokucza czy odblaski, posiadacze pewnie znają efekt...
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Ta winieta jest słodka, daje od strzała bardzo klimatyczne zdjęcia. Ona zwykle fajnie koresponduje ze zdjęciami w kiepskim świetle, kiedy to sie używa pełnej dziury. Jak nie pasuje i trzeba równy obrazek od brzegu do brzegu to można przymknąć do f4 - np. przy krajobrazie kiedy i tak się przymyka. Nieco głośny i wolny AF skutecznie rekompensuje obrazek z tego szkła. I jeszcze jedna realna wada - przy fotografowaniu np. ulicy z latarniami w nocy otwartym obiektywem - fajnie nie jest, nie wiem czy bardziej koma dokucza czy odblaski, posiadacze pewnie znają efekt...
Sprawdziłem na optycznych i Panasonic Leica na 1,4 ma jeszcze większą winietę. Napisałem: "w pewnych sytuacjach". Na zdjęciu postaci na tle np. ściany rzuca się w oczy, w większości sytuacji nie ma to znaczenia. Potwierdzam, są odblaski od silnych źródeł światła, ale za to przy ISO 800 można chodzić w nocy po mieście i fotografować:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
za to przy ISO 800 można chodzić w nocy po mieście i fotografować:grin:
Z eplem pierwszym spokojnie trzymam 1/10s mając ciągle rzeźniczo ostre zdjęcia. To jest piękne w tym szkle, rzadko trzeba wchodzić na tak wysokie ;-) czułości jak 800 ISO... OK, ale to wątek o PanaLeice jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dlaczego ? - ja chcieć nówkę :oops:
Jak "znasz" historie kupowanego egzemplarza to roznica w cenie pomiedzy nowka a uzywka mozna przeznaczyc na kolejne szkielko, np. Sams fisza albo 45/1.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
No właśnie nigdy nie pamiętam że mam filmowanie w PENie, jakoś tak mnie ten ficzer nie pociąga :) A co do wolnego AF, do sportu 20-tka nie jest ;)
W PENie - OK rozumiem, sport sportem, ale gdzies czytalem, ze przed f/4 na krawedziach wygrywa... nalesnik.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Ja bym się nie zastanawiał i brał 20/1.7. Ma prawie same zalety i jest malutki. Ogniskowa 20mm bardzo mi pasuje. No i cena 1200 (wczoraj na naszej giełdzie) - 1300zł (dziś na Allegro).
Czyli decyzja podjęta, ale chwilkę muszę poczekać, gdyż dziś właśnie zakupiłem duże ZD 50. No ze wstydem przyznaję, że jeszcze nie miałem :oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jak "znasz" historie kupowanego egzemplarza to roznica w cenie pomiedzy nowka a uzywka mozna przeznaczyc na kolejne szkielko, np. Sams fisza albo 45/1.8.
45 mam, jak już to 9-18. Ale na to "różnica" nie starczy :-P