Odp: Olympus Viewer, Dxo a może Capture One
Cytat:
Zamieszczone przez
Amigo!
Includes 30 days free trial
Ja używam Lightrooma. Nie tylko do RAWów Olympusa. Ma zaimplementowany świetny odszumiacz. Niestety jest drogi. Czyta bez problemów wszystkie które miałem do tej pory.
Bezpłatny to Raw Therape lub RawShooter
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
Includes 30 days free trial
Ja używam Lightrooma. Nie tylko do RAWów Olympusa. Ma zaimplementowany świetny odszumiacz. Niestety jest drogi. Czyta bez problemów wszystkie które miałem do tej pory.
Bezpłatny to Raw Therape lub RawShooter
A jak ma sie sprawa z kolorami w stosunku do Olympus Viewer czy Studio? Czy RawShooter otwiera Pliki z E5?
Niestety nie wiem czy otwiera RAWy E5. Nie mam takiego korpusu.
Ściągnij i sprawdź. Jest darmowy.
Mam mały problem z wyborem nowego oprogramowania (zmiana kompa) i chciałbym zasięgnąć porady bardziej doświadczonych użytkowników programów graficznych.
W tej chwili nie widzę żadnego programu poza drogim Lightromem który by mnie interesował.
Problem dotyczy braku narzędzia Adjustment Brush (local) które jest dla mnie b.ważne.
W tej chwili posiadam program Capture One 6 który mi się podoba ale brakuje mu tego narzędzia - jest dostępne dopiero w wersji PRO.
Testuję też Photoshop Elements 10 ale wtyczka Camera Raw jest mocno okrojona i pozbawiona tego pędzla.
Zastanawiam się czy jest jakiś zewnętrzny plugin do PS Elements który posiada to narzędzie ew. czy w przypadku Capture One które mogę połączyć z Gimpem (zewnętrzny edytor) - mogę dodać podobny plugin do Gimpa.
Gimp oznacza ograniczenie do 8-bitowego koloru, więc jeśli potrzebujesz tego brusha w rawach to nie bardzo rozumiem sens.
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Gimp oznacza ograniczenie do 8-bitowego koloru, więc jeśli potrzebujesz tego brusha w rawach to nie bardzo rozumiem sens.
PS Elements też pracuje chyba na 8 bitach a przynajmniej niektóre funkcje.
Potrzebuję tego narzędzia np do poprawy lokalnego kontrastu, rozjaśnienia danego motywu itd... w LR było niezastąpione, 90% zdjęć właściwie nie potrzebowało już dodatkowej obróbki.
RT ma tę funkcję - kontrast lokalny się nazywa
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
RT ma tę funkcję - kontrast lokalny się nazywa
Miałem na myśli obszary - zaznaczam na zdjęciu np. niebo, zwiększam kontrast i przyciemniam tylko zaznaczony obszar. Bardzo szybkie i użyteczne narzędzie. Dlatego zapytałem o te pluginy.
RT nie ma lokalnych modyfikacji
Dzięki
Widzę, że muszę uzbierać na LR ew. na Capture One 6 Pro.