Odp: Z cyklu Fotograficzne Wieczory. Jak to jest....
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Nie sądzę by galeria była dobrym miejscem do poznawania tajników. Jest raczej miejscem podziwiania. Mamy na forum taki piekny temat, założony przez Jole "
Jak zrobiłam/łem to zdjęcie?". Szkoda, że tak rzadko ktoś chce się podzielić tajemnicą swojego warsztatu w ten sposób.
Ale na takie coś musi być zapotrzebowanie, zainteresowanie. Podejrzewam, że prędzej i łatwiej można się dowiedzieć wszystkiego bezpośrednio u autora zdjęcia.
Inną sprawą może być zadawanie samemu sobie pytania "A co ja mogę pokazać?". No i jak samemu wybrać zdjęcie, o którego powstaniu opowiemy? Jeśli nie ma pytań dotyczących konkretnego obrazu, to nie ma też odpowiedzi i informacji.
Odp: Z cyklu Fotograficzne Wieczory. Jak to jest....
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Mam nadzieję, że to się zmieni i wszystkim taka zmiana wyszła by na dobre, tak początkującym jak i zaawansowanym fotografom OC.
Jednak do tego trzeba dobrej woli ludu, a z tym jest problem.
Sądziłem, że ostra krytyka wystarczy, by nie wrzucać tzw "gniotów" do galerii, ale się myliłem. Co więcej: wątki prowadzą "starzy wyjadacze" a młódź forumowa, masochistycznie pcha głowę pod topór.
Na pewno to się będzie zmieniać, tylko że w tempie nie większym, niż szybkość wypiętrzania się Tatr (kilka cm/rok). Lud, czyli społeczeństwo nie zmienia się sam z siebie szybciej niż to przewidziała Przyroda. Do szybkich zmian potrzebne są bodźce – bytowe, rynkowe, kulturalne, wiadomości dobre czy złe, ale zawsze prawdziwe. Te różnorodne bodźce powinny krążyć w społeczeństwie i pobudzać, także krążyć po forum i pomagać, by te cm/rok, czyli promile promili zamieniały się chociaż w procenty.
Pzdr, TJ