Re: E400 i D40 oraz inne ciekawostki
Cytat:
Zamieszczone przez Sylwek
1.
pierwsze co mi rzuciło się w oczy to problemy w E400 z baterią, chodzi o to że gdy sprzedawca umieścił źle baterie miał małe problemy z jej wyciągnięciem, musiał paznokciami ją wyciągać ale udało się.
Wcale dziwne mi sie to nie wydaje. Bateria ma okreslony ksztalt i gabaryty i wpycahanie jej na sile moze doprowadzic pozniej do prob jej silowego wyjecia, co notabene nie jest dobre ani dla niej ani dla aparatu.
Cytat:
2.
Po wlączeniu aparatu pojawia się bardzo ciekawe menu na którym wszystko jest wyświetlone. Bardzo dobra jakość wyświetlacza LCD.
W pelni sie zgadzam. Wizjery E-xxx sa pierwszej klasy.
Cytat:
3. Szkoda, że informacje w wizjerze pjawiają się po prawej stronie może lepiej by było aby były w środkowej części wyświetlacza tak jak w Nikonie,
Tutaj rowniez sie zgadzam. Wygodniej byloby gdyby informacje znajodowaly sie na dole w wizjerze. Czasami niewygodnie przestawiac jest oko zeby specjalnie moc dostrzec dane. Jednak nie jest to az taki powod aby ostatecznie mogl decydowac.
Cytat:
5.
Podoba mi się trzymanie tego aparatu jak dawne analogi to jest to!!!
A mi wrecz odwrotnie ;) No ale to kwestia gustow, a o nich sie nie dyskutuje.
Cytat:
6. Bardzo szybko działa auto focus.
AF dziala we wszystkich lustrzankach szybko. Na wielu forach spotkalem sie z komentarzami typu "a tej lustrzance to af ostrzy piekielnie szybko, a tej to ostrzy wolno". Nie ma sie co oszukiwac - czlowiek nie jest w stanie wylapac zadnego opoznienia. AF dziala natychmiastowo. Mozna co najwyzej stwierdziec, ze dziala o wiele lepiej i szybciej niz w kompaktach.
Cytat:
7. Szkoda, że nie ma przycisku na obiektywie do przełączenia trybu ostrzenia AF lub MF, tylko jest to w Menu, może ja nie wiedziałem jak to innaczej zrobić??
W E-500 mozna sie szybko dostac spod strzalki w prawo.
Cytat:
A i wydaje mi się, że w nikonie szybciej ustawia się ręcznie ostrość.
A to juz tylko i wylacznie zalezy od uzytkownika i jego zaawansowania. W ustawianiu MF moze pomoc jasny i duzy wizjer.
Cytat:
Na minus to to, że jak podłaczysz filtr polaryzacyjny będzie on się kręcił razem z obiektywe, z cholery nie wiem jak oni to po tem wszystko ustawiają.
Zaden argument. I tak musisz krecic polarkiem w celu uzyskania zadowlajacego efektu.
Cytat:
A teraz najlepszy teks Pana z MM. Pytam się kiedy będą E410 bo o czywiście nic o tym nie wspomniał ( bo po co niech kupują e400 a za miesiąc będziesz musiał kupić e410)a on mówi, że już powinny być, pytam się także jaka cena będzie tego E410 a on mówi 3500zł i tu wydaje i się, że przegiął, chyba że miał na myśli dual kit ale wprost tego nie mówił.
Sylwek
Skoro tak mówił to pewnie taka cena będzie w MM i chyba nie ma w tym nic dziwnego, spadnie po wakacjach albo po wejsciu e510. U mnie w mieście cenę e400 zmienili jakieś miesiąc temu na chyba 2499 a tak cały czas była 3899 :)
Cytat:
Zamieszczone przez rap1d
Cytat:
6. Bardzo szybko działa auto focus.
AF dziala we wszystkich lustrzankach szybko. Na wielu forach spotkalem sie z komentarzami typu "a tej lustrzance to af ostrzy piekielnie szybko, a tej to ostrzy wolno". Nie ma sie co oszukiwac - czlowiek nie jest w stanie wylapac zadnego opoznienia. AF dziala natychmiastowo. Mozna co najwyzej stwierdziec, ze dziala o wiele lepiej i szybciej niz w kompaktach.
A widziales Pentaxa? Moim zdaniem ostrzy o wiele wolniej, przynajmniej *isty jakies [nie pamietam, ktorym sie bawilam ;] ale ten starszy]
Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
A widziales Pentaxa? Moim zdaniem ostrzy o wiele wolniej, przynajmniej *isty jakies [nie pamietam, ktorym sie bawilam ;] ale ten starszy]
Starszymi sie nie bawilem i nie widzialem. Jednak uwazam, ze wiekszosc nowych lustrzanek oferuje nam bardzo dobre mozliwosci af. A byc moze za malo jeszcze w tym temacie siedze zeby trafic w sedno sprawy.
jeszcze o testach D40 i E410
[TO SIE ZACZYNA SCALENIE] FOTOMIC
Witam
Tak przeglądam dpreview.com na temat D40 szkoda, że nie ma jeszcze pełnego opisu o e410. Nie mogę już się doczekać kiedy tam się pojawi.
Jak myślicie czy e410 ma szanse ptrzymać takie noty jak D40? poniżej
Detail (D-SLR) Rating (out of 10)
Build quality 8.0
Ergonomics & handling 8.5
Features 8.0
Image quality 8.5
Performance (speed) 9.0
Value 9.0
Highly Recommended
No i mimo swoich waf jest wysoko rekomendowany przez ekipe testująca. Tak dla porównania E330 ma "Recommended" mam nadzieje, że e410 będzie Highly Recommended?
Niby tyle się psiączy na tego D40 a z testów wynika, że to tani dobry aparat. Panowie czapki z głów, takie są fakty i testy, mam nadzieje, że są bardziej wiarygodne od tch na Fotopolis.
Sylwek