Odp: Panas 14-45 czy 14-42? Który wybrać?
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Zmieniłem plany. Jednak stawiam na stałki. Już jedzie do mnie Lumix 14/2.5, następny w kolejności będzie 40/1.7, potem Olkowy 45/1.8. I szlus. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.
Dzięki wszystkim wujkom za dobre rady. Zaraz rozdam po reputacji.
I dzięki bogu , że zmieniłeś. Doktoryzowanie się nad lepszością kita ! od kita 2 gdy oba są podobnymi ciemno zoomami , przyprawiło mnie na chwilę o boleści. Stałki w mikrosystemie są świetne, te słabsze 14 i 17 też są niezłe i jest ich na szczęście wiele. Każdemu według żołądka, tfu... według matówki, przepraszam chciałem napisać według siatkówki.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
merchel
Tak chodzi mi o Olympusa . Czyli wygląda na to ,że warto zmienić na nowsze m14-42 ? Czy optycznie też podobnie ?
Tutaj filmik porównujący prędkość ostrzenia na E-PL2 http://www.youtube.com/watch?v=dwNaRLOqnoo
Optycznie podobnie całkiem, test tutaj: http://fourthirds-user.com/2011/02/c...ses_part_1.php
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Chyba 20 1.7 ??
Racja. Ogniskowe z przyzwyczajenia przeliczam na mały obrazek i stąd pomyłka.
Czy 14-45 ma dużo wolniejszy AF niż 14-42?
Z tego co wyczytałem - nowsze wersje mają lepszy AF i OIS ale ustępują optycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Czy 14-45 ma dużo wolniejszy AF niż 14-42?
Mam 14-45. Tego drugiego co prawda nie używałem ale nie sadzę aby 14-45 miał dużo wolniejszy AF.
W dobrych warunkach ustawienie ostrości to raczej ułamek sekundy.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Mam 14-45. Tego drugiego co prawda nie używałem ale nie sadzę aby 14-45 miał dużo wolniejszy AF.
W dobrych warunkach ustawienie ostrości to raczej ułamek sekundy.
Potwierdzam - 14-45 z G1 ostrzy błyskawicznie i jest to bardzo przyzwoity obiektyw (używam od 2009 roku). Z 14-42 nie miałem styczności ale na różnych forach w sieci - także i na tym spotkałem się z opiniami że jest praktycznie pod każdym względem gorszy od jego odpowiednika np. bagnet z tworzywa, brak wyłącznika stabilizacji itp.
Dzięki Panowie :)
14-42 faktycznie nie zachwyca a potrzebuję coś uniwersalnego do podróży. Do tego dojdzie kiedyś nowa 17-tka i będzie dobrze.