Odp: Proszę o pomoc w kościelnej sprawie ;]
Cytat:
Zamieszczone przez
MasterDante
Ślub przyjaciela za nie długo ( głupio chłopak robi no ale trudno )
Rep +++ ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Robiąc zdjęcia ludziom stabilizacja jest zbędna. Co z tego, że utrzymasz długi czas jeśli homosapiensy Ci się poruszą. Trzeba by jeszcze ich dodatkowo ustabilizować. Na weselu to nie jest rzadkością, np. wujek Staszek jak wbije rogi w stół to jest bardzo stabilny.
Wagi stabilizacji bym nie przeceniał, co nie zmienia faktu, że bardzo się przydaje, np. w kościele - ja zwykle podczas ceremonii (kazania) fotografuję gości weselnych, którzy stają/siedzą jak manekiny ;-) - zdarza się czas 1/20, nawet 1/15 - jest ostro. A jak się wyjdzie na chór to z szerokiego kąta można efekciarską fotę strzelić przy 1/8 czy nawet 1/4s.
Odświeżę temat.
Co byście polecili dzisiaj jako „zestaw dla ślubniaka” na bazie E-systemu?
Na dziś amatorsko jadę na E-520. Nie wiem czy to nie za mało na śluby? A jeśli już od biedy by mogła zostać ta puszka to co ze szklarnią. Kity odpadają. Na pewno 14-54 i „pięćdziesiątka”. Tą drugą posiadam. Kościół i sala to wiadomo – światło, światło i jeszcze raz światło. Ale co jaśniejszego od pięćdziesiątki? Sigma 50 1.4?
Do tego na pewno grip, i Fl-50. Co jeszcze?
Tylko nie śmiejcie się proszę że mi śluby po głowie chodzą. W robocie kryzys. Z czegoś trzeba żyć. A tak sobie wymyśliłem, że może połączyć pasję z zarobkowaniem.
P.S.
Czy sprzedać to wszystko w cholerę i kupić Canona?:?:
Ciekawe podejscie do interesu...
Kupic TIRa i dopiero pozniej szukac klientow na przewoz towarow....
...a jak znajdziesz klienta bez TIRa? :wink:
Nie uczcie mnie proszę biznesu -doradźcie w sprawach sprzętowych.
Nie ucze.
Stwierdzilem tylko, ze to ciekawe.
Kup Canona.
Jeśli chcesz mieć jak największe szansę na udane zdjęcia polecam raczej Nikona 3Dx.
Jeśli jesteś świetny olej kity, przedziurkuj zatyczkę aparatu i jedź na otworku!
Jak najbardziej popieram przedmówce! Albo chociazby takiego Nikosia D700 i można focić wszystko i konkretnie. I niestety ale prawda jest taka, że obawiam się co i E-5 nie dorówna. A kasa za body niewiele wieksza.
Witam. Moim zdaniem E-520 i 14-54 + fl 50 stykną na początek. Dopiero przy rozwijaniu się usługi poszedłbym w matrycę większą, ponieważ przy 4:3 trzeba starannie kadrować, aby móc później odpowiednio przyciąć do 2:3. Dla mnie tylko ta matryca Olka jest mankamentem. W analogu używałem stałek: 50, 35 i 28, ale do tego + 2 aparaty, zoomy jednak są wygodniejsze.
Ślubów nie robię , nie robiłem i robił nie będę , ale pomyśl może o Sigmie 30/1,4 lub Panasonic-leice 25/1,4. oba szkiełka jasne , Sigmę widuję nawet poniżej 1000PLN.
Poczytaj również o strobingu. Druga lampa, wyzwalanie radiowe, jakieś sprzęty do oświetlenia będą Ci niezbędne. No i panowanie nad światlem.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ślubów nie robię , nie robiłem i robił nie będę , ale pomyśl może o Sigmie 30/1,4 lub Panasonic-leice 25/1,4. oba szkiełka jasne , Sigmę widuję nawet poniżej 1000PLN.
Myślałem o niej również. Dzięki.