Odp: Problem z filtrem polaryzacyjnym
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
mam marumi i polecam z czystym sercem. chyba najlepszy stosunek jakosci do ceny
A nie doradzasz bardziej Hoya HRT CIR?
Chciałem kupić HOYA -a Darekw1967 pisze że nie dają się wyczyścić - czy to prawda ?
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Chciałem kupić HOYA -a Darekw1967 pisze że nie dają się wyczyścić - czy to prawda ?
Nie, to nieprawda. Taki mit. Mam Hoya i Marumi i czyszczą się tak samo, przy czym Marumi po wyjęciu z pudełka był poplamiony. Musiałem go czyścić płynem do lcd, żeby te plamy zeszły. Od tej pory czyści się tak samo jak Hoya (Hoya Pro1 Digital, Marumi DHG)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
Nie, to nieprawda. Taki mit. Mam Hoya i Marumi i czyszczą się tak samo, przy czym Marumi po wyjęciu z pudełka był poplamiony. Musiałem go czyścić płynem do lcd, żeby te plamy zeszły. Od tej pory czyści się tak samo jak Hoya (Hoya Pro1 Digital, Marumi DHG)
no wlasnie - dla jednych mit a dla reszty powazny problem, szczegolnie w plenerze. zainteresowanym polecam test na optycznych:
http://www.optyczne.pl/2844-nowo%C5%...CIR-PL_UV.html
MZ Hoya czysci sie calkiem latwo, choc Marumi sprawia mi duzo mniej problemow
Czy można czyścić filtry w myjce ultradżwiękowej ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
Nie mam co prawda CPL firmy Hoya ale mam tej firmy UV i muszę powiedzieć, że czyści się go fatalnie. Posiadam płyn zakupiony w sklepie fotograficznym, specjalną ściereczkę i papierki ale mimo to dłuuuugo mi zajmuje wyczyszczenie go tak, żeby nie było żadnej smugi. W CPL jest pewnie podobnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Nie mam co prawda CPL firmy Hoya ale mam tej firmy UV i muszę powiedzieć, że czyści się go fatalnie. Posiadam płyn zakupiony w sklepie fotograficznym, specjalną ściereczkę i papierki ale mimo to dłuuuugo mi zajmuje wyczyszczenie go tak, żeby nie było żadnej smugi. W CPL jest pewnie podobnie.
mialem ten problem z tym polarkiem na samym poczatku uzytkowania i bylem troszke zawiedziony. teraz idzie mi calkiem latwo. chyba nabralem wprawy:)
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
(...) dłuuuugo mi zajmuje wyczyszczenie go tak, żeby nie było żadnej smugi. W CPL jest pewnie podobnie.
Nie paćkam płynami i jest dobrze. Kupcie lenspena a nie jakieś mazidła. Płynem się wspomagam, jak na sucho nie da rady:wink:
Tak jak kolega cissic napisał, wspominałem o tym kilkukrotnie. Te filtry są chyba czymś pokryte po wyjściu z fabryki i to się maże. Jak się raz dobrze przeczyści, to potem idzie już sprawnie. Podobnie miałem z Marumi i tymi plamami, których nie dało się doczyścić. Dopiero po mazaniu płynem do lcd i setkach smug filtr zaczął normalnie wyglądać i normalnie się czyścić.
Nie mam problemu z czyszczeniem Hoya CPL ani UV ani szarej połówki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
Nie paćkam płynami i jest dobrze. Kupcie lenspena a nie jakieś mazidła. Płynem się wspomagam, jak na sucho nie da rady:wink:
Tak jak kolega cissic napisał, wspominałem o tym kilkukrotnie. Te filtry są chyba czymś pokryte po wyjściu z fabryki i to się maże. Jak się raz dobrze przeczyści, to potem idzie już sprawnie. Podobnie miałem z Marumi i tymi plamami, których nie dało się doczyścić. Dopiero po mazaniu płynem do lcd i setkach smug filtr zaczął normalnie wyglądać i normalnie się czyścić.
Nie mam problemu z czyszczeniem Hoya CPL ani UV ani szarej połówki.
W takim razie może i u mnie w przypadku Hoya UV będzie lepiej, ale zanim te setki smug wyczyszczę to pewnie trochę czasu minie ;)
Z filtrem Hoya HMC, nie miałem żadnych problemów z czyszczeniem, o shirt i po sprawie:wink: