Słowo o obiektywie hanemix-ostrzy się trochę inaczej niż Heliosem. Praktycznie żeby coś wyszło musiałem włączać lv i powiększenie:grin:
Wersja do druku
Słowo o obiektywie hanemix-ostrzy się trochę inaczej niż Heliosem. Praktycznie żeby coś wyszło musiałem włączać lv i powiększenie:grin:
Witam,
Przeglądnąłem wątek... niektóre zdjęcia lepsze, inne gorsze, ale jeśli dopiero zaczynasz do wszystko przyjdzie z czasem. Życzę przede wszystkim cierpliwości. Też od makro zaczynałem i wiem że do tego potrzeba wprawy,.. żeby np. pająk nie uciekł czy udało się złapać jakiegoś innego owada w kadr.
Jedno co u Ciebie na pewno rzuca się w oczy to problem z doświetleniem. Żeby otrzymać jako taką głębię ostrości trzeba przymknąć przysłonę, a to zmniejsza ilość światła i z ręki jest problem. Można popróbować ze światłem sztucznym. Podrzucam Ci dwa linki do domowych konstrukcji dyfuzorów. Z racji, że ja robiłem makro na dwóch obiektywach (z pierścieniem odwrotnego mocowania) używałem tego pierwszego bo fotografowany obiekt miałem 3-5 cm przed obiektywem. Sprawdzał się dobrze... można pokombinować z mocą lampy, z materiałem użytym do rozproszenia i daje fajne rezultaty. Ten drugi jak przypuszczam lepiej sprawdzi się na większych odległościach.
http://www.fotoplaneta.pl/aparaty-cy...pic.php?t=7236
http://nakrecenieksperci.pl/video/pl...blyskowej.html
pozdro
Dzięki Bigziii za radę. Skleciłem szybko dyfuzor z pierwszego linka i to są tego efekty(przysłona 22 albo 16)........
Z ostatniej wrzuty mnie najbardziej odpowiada ostatnie, ale zgodzę się z Thomasso, że wszystkie są zbyt ciemne.
Nie wiem czemu ale tak wychodzą:wink:. Jak będę miał czas to rzucę to samo ujęcie bez dyfuzora przy tej samej przysłonie to zobaczycie porażającą różnice.Tamte zdjęcia robiłem około 19 od strony wschodniej przy murze:-P
Mógłby mi ktoś polecić jakiś ostry obiektyw do makro na m42(w rozsądnej cenie)? Dzisiaj okazało się, że helios to lipa. Bez pierścieni jeszcze sobie radzi ale z to już cic z ręki nie wychodzi.
P.S
Takie brzydactwa dzisiaj ustrzeliłem(Hanemix 28mm+pierścienie+dyfuzor wycinek z centrum kadru)...
No nie mów źle o Heliosach, po prostu trzeba wybrać, trafić. Mam dwa i na żaden złego słowa nie powiem.
Poniżej właśnie z Heliosa + jakiś pierścionek. Z ręki.
To muszę mieć jakiś felerny egzemplaż:wink: Tego pająka najpierw próbowałem heliosem złapać ale nieszło z ostrością. Jak założę pierścienie to najmniejszy ruch aparatu powoduje utratę ostrości:cry: