Mam Mezta 58-AF1, duża moc, dwa palniki, działa zdalnie. Miałem dylemat czy Olkowa FL-50 czy Metz, w końcu padło na Metza. Ale np. do PENa poluje na FL-36r w dobrej cenie. Wszystko zależy od potrzeb i upodobań.
Wersja do druku
Mam Mezta 58-AF1, duża moc, dwa palniki, działa zdalnie. Miałem dylemat czy Olkowa FL-50 czy Metz, w końcu padło na Metza. Ale np. do PENa poluje na FL-36r w dobrej cenie. Wszystko zależy od potrzeb i upodobań.
Thomasso, i *Romek :) chwile wczesniej.
Kolega pytal o uzywana fl36r wiec zasugerowalem uzywanego metza. :)
Uzywane metzy'48 mozna naprawde kupic teraz po taniosci.
natomiast nowe:
http://allegro.pl/metz-lampa-blyskow...431226745.html 20 zł drożej od nowej FL-36R.. ;)
metz 50-af-1 to juz kasa ok 820-50zł (nowa).
a troche zmienie kierunek ,dyskusji posiadam 14-42,40-150, 50 1.8 zuiko czy sama lampa wystarczy czy konieczne jest zakupić zacniejsze szkło np. 14-54 ???.Interesuje mnie fotografia portretowa szeroko pojęta :wink:,chce się w tym sprawdzić zobaczymy co z tego wyjdzie .
To wszystko zależy od efektu jaki ma być osiągnięty. Można dobre zdjęcia robić bez lampy, choć niektórych ujęć już bez lampy nie zrobimy.
Doświetlać postać można i choćby blendą, nie zawsze potrzeba lampy.
Musisz pomyśleć gdzie te zdjęcia mają być robione i czy chcesz kreować oświetlenie za pomocą przenośnej lampy reporterskiej.
a jak jest z zasilaniem do FL50? czy lepiej baterie czy akumulatorki, mam przeczucie, że akumulatorki mimo że można je ładować szybciej padną nawet takie 2700mAh. dobrze kombinuję? pytam się bo właśnie sobie zamówiłem lampkę...
Baterie mają większy opór wewnętrzny niż akumulatorki. To powoduje wolniejsze ładowanie lampy. W trakcie rozładowania ten opór wzrasta co powoduje jeszcze wolniejsze ładowanie.
Najlepsze są Ni-Cd po nich Ni-Mh. Kiedyś pisałem o teście na dwóch lampach G-40.
Ni-Cd ładują o około 30% szybciej. Mają mniejszą pojemność ale rzadko kiedy walimy lampą na pełnej mocy. Przy pojemności 1000 mAh dają jakieś 100 - 150 strzałów.
To tak w skrócie.
wielkie dzięki... :-)