bedzie Pan zadowolony ;-)
Wersja do druku
Bedzie, jesli ma male wymagania ;-) Za cene v330 lepiej kupic uzywana Minolte dedykowana bez ICE, rezultaty beda polke wyzej niestety... To tak z autopsji ;-)
Fakt - lepiej jest poszukac czegos lepszego.
Po tygodniu zabawy odeslalem ten skaner bo do koloru sie nie sprawdzal a brak ICE wlasciwie go dyskwalifikowal.
Nawet cyfrowy negatyw wychodzil tak sobie na sofcie dedykowanym.
Jak mam dokladac do lepszego softu to wole kupic lepszy skaner ktory ma dolaczonego silverfasta w cenie - wyjdzie podobna cena a rezultaty beda o niebo lepsze.
mobile
Bardzo dobry skaner ale jest jedno "ale" - serwis !!! te minolty można nabyć jedynie z "drugiej ręki" często były wykorzystywane zawodowo i w razie awarii jest problem z serwisem. Z tego co pamiętam jest tylko jedno miejsce w europie gdzie można naprawić Minolte, bodajże u naszych zachodnich sąsiadów a ceny takiej usługi są spore,tak więc jeśli miałbym brać Minolte to tylko ze sprawdzonego źródła !!!
Osobiście przymierzam się do V750
Generalnie jeśli "przerób" negatywów jest niski zakup skanera mija się z celem, lepiej zlecić digitalizacje firmie która się tym profesjonalnie zajmuje.
Ale rysek nie przedmuchasz a te na pewno pojawia sie na niejednym filmie;)
Soft nie jest zly- genialnie poprawil WB ale widzialem co potrafi lepszy.
Kiedys pracowalem ze skanerami i kserokopiarkami, nie byly to sprzety foto ale robilem drobny serwis i mysle, ze potrafie w miare poprawnie ustawiac cos podobnego. Nie widzialem roznicy w rozdzielczosci pomimo wielu ustawien i dalem sobie spokoj, do netu moze by to wystarczylo ale nie do lepszych odbitek.
Mobi
Wszystko zalezy ile kto skanuje. Jesli wybieramy pare klatek, bo uwazamy, ze sa warte zeskanowania i pokazania, to nie jest duzym problemem przedmuchac wczesniej film a ew. ryski podretuszowac. W koncu bebnowce nie maja ICE ;-) Tylko wowczas nie pchalbym sie w tanie plaszczaki, a raczej upolowalbym dedykowany z renomowanych firm jak Minolta, Nikon, Canon, Microtek. Za okolo 300 zl mozna kupic np. Minolte Dual Scan I. Efekty znacznie lepsze niz w plaskim i mniej miejsca na biurku zabiera ;-) Jedyny babol to SCSI - trzeba miec kompa z mozliwoscia instalacji takowej karty. BTW - akurat Minolty z reguly nie byly przez zawodowo uzywane przez uslugi skanowania, najczesciej byly to jednak Nikony. Ale i tak byly to z reguly maszyny z tzw. starej dobrej szkoly wykonania, raczej malo awaryjne. Przeszedlem przez uzywana Minolte Elite II, teraz mam Canona FS4000US i nie bylo zadnych problemow.
Panowie czy to jest zadowalający efekt po skanowaniu filmu czy zrobili fuszerkę
By kowal73 at 2012-04-03
Uploaded with ImageShack.us
ja nie mam przekonania do uslug skanowania w zwyklych labach foto, co innego skanowanie u kogos kto zajmuje sie tematami dookola grafiki oraz druku, oczywiscie w jednym i drugim miescu mozna spotkac slabych fachowcow, oraz doskonalych
uwazam ze lepiej kupic wlasny skaner i poswiecic czas na poznanie jego wad i zalet
a co do samych zdjec, mowie tylko o stronie technicznej
kotek - ciut brakuje ostrosci, widac tez ze film jest porysowany
na zdjeciach z wycieczki, dosyc mocno ciagniete cienie na postaciach i pojawilo sie ziarno
ponizej dwa moje zdjecia, skanowane na tanim Epsonie V300, negatyw to Fuji X-Tra 400
http://farm8.staticflickr.com/7256/7...df434f_o_d.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8293/7...172242_o_d.jpg