Ciekawy test.Pomijając kwestię GO , nie odnosicie wrazenia ze Canon delikatnie ociepla obraz? Choć może to kwestia obiektywu, ale L- kę raczej bym nie podejrzewał o słabą transmisję barw.
Wersja do druku
Ciekawy test.Pomijając kwestię GO , nie odnosicie wrazenia ze Canon delikatnie ociepla obraz? Choć może to kwestia obiektywu, ale L- kę raczej bym nie podejrzewał o słabą transmisję barw.
Fajny i przydatny test, szkoda tych głupich komentarzy.
danmacz,
Tez mi sie tak wydaje, Canon chyba jest odjechany pare setek K standardowo ludziskom sie podoba jak sa bardziej opaleni:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Żeby porównać GO, to musimy przyjąć, że kadry będą takie same. Inne porównania nie mają sensu. Oczywiste jest też, że jak z pełnej klatki wytnę obszar 4/3, to dostanę identyczny obraz jak z 4/3, bo to będzie porównanie dwóch matryc 4/3, a nie 4/3 i FF.
Jeśli masz do wykonania konkretne zadanie fotograficzne, to po prostu przy tej samej ogniskowej musisz podejść z puszką FF 2x bliżej niż z puszką 4/3, wiec przy danej przysłonie uzyskasz rózną GO.
Identyczne zdjęcia uzyskasz jeśli obiektyw 4/3 bedzie 2x krótszy i 2x jaśniejszy, czyli fizyczny rozmiar dziury będzie taki sam.
Pozdrawiam
Na kalkulatorze to można sobie wstępnie ocenić GO. A jak to w praktyce wygląda to tylko praktycznie. Mam w komórce kalkulator GO i czasem nawet go wykorzystuję. Ale w cyfrze mamy genialną łatwość sprawdzenia wyników sekundę po zrobieniu zdjęcia. Najlepiej zatem pstrykać i metodą prób i błędów dojść do oczekiwanego efektu.
Tak tylko wtedy sprawdzamy wszystkie rzeczy łacznie, a nie samą GO. A wyżej rozpoczeło się teoretyzowanie nad kwestią samej GO właśnie.
Praktycznie samej GO się nie oceni. Porównamy za to cały zestaw czynników... co w sumie jest słuszne, bo przecież o efekt chodzi, ale nie szukajmy tu porówania tylko i wyłącznie GO.
Ja też mam swoje fotki:grin: Jakoś mi wyszło, że przy "normalnym" fotografowaniu, obiektyw puszki FF trzeba przymknąć o 2 pełne działki przysłony, aby uzyskać porównywalną głębię ostrości. JPEGi prosto z puszek, jedyna czynność to przeskalowanie.
Jack