Odp: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm f/4,0-5,6
czyli te dwa zoomiki dobrze radzą sobie pod ostre światło ? Mam pytanie odnośnie, tego zdjęcia z osłem. Chodzi jak zrobiłeś, że wyszło ci ciemne tło? I wstawiaj prosze fotki z tych dwóch zoomów 40-150 idealne do wycieczek po zoo. Mnożnik x2...potęga :)
Olympus do zadnego obiektywu m43 nie daje osłony przeciwsłonecznej czy tez pokrowca - nawet przy zakupie wiele droższego np 12 mm. Są do nabycia osobno (ceny dosyć kosmiczne). Można też nabyć tańszy zamiennik na E-bay np firmy JJC.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Olympus do zadnego obiektywu m43 nie daje osłony przeciwsłonecznej czy tez pokrowca - nawet przy zakupie wiele droższego np 12 mm. Są do nabycia osobno (ceny dosyć kosmiczne). Można też nabyć tańszy zamiennik na E-bay np firmy JJC.
Można tez nie nabywać i oszczędzić trochę kasy. Moim zdaniem jest to korzystniejsze rozwiązanie niż dodawanie do kompletu (i ceny tegoż kompletu) osłon każdemu. Wybór należy do wybierającego ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Można tez nie nabywać i oszczędzić trochę kasy. Moim zdaniem jest to korzystniejsze rozwiązanie niż dodawanie do kompletu (i ceny tegoż kompletu) osłon każdemu. Wybór należy do wybierającego ;)
Świat się niestety skundlił.
Kiedyś kupując schaboszczaka, "z urzędu" dostawało się go z ziemniakami i kapustą. W co lepszych knajpach można było ziemniaki zamienić na frytki a kapustę na zestaw surówek i to czasami nawet bez dopłaty. Bo "samo przez się" się rozumiało że schaboszczak jedzony solo nie smakuje. Dziś powszechnym zwyczajem jest że jak się do mięsa nie zamówi (i nie zapłaci) dodatków to się samo mięso dostanie. Przykładów można mnożyć - dekielki czy osłony do obiektywów, dywaniki do samochodu, pokrowiec do aparatu... Dlaczego kiedyś było oczywiste że to jest w zestawie? niedługo, to kupując buty trzeba będzie oddzielnie sznurówki dokupić :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Świat się niestety skundlił.
Kiedyś kupując schaboszczaka, "z urzędu" dostawało się go z ziemniakami i kapustą. W co lepszych knajpach można było ziemniaki zamienić na frytki a kapustę na zestaw surówek i to czasami nawet bez dopłaty. Bo "samo przez się" się rozumiało że schaboszczak jedzony solo nie smakuje. Dziś powszechnym zwyczajem jest że jak się do mięsa nie zamówi (i nie zapłaci) dodatków to się samo mięso dostanie. Przykładów można mnożyć - dekielki czy osłony do obiektywów, dywaniki do samochodu, pokrowiec do aparatu... Dlaczego kiedyś było oczywiste że to jest w zestawie? niedługo, to kupując buty trzeba będzie oddzielnie sznurówki dokupić :(
niestety nie pomogę Ci wyjaśnić tych zawiłości ponieważ nie lubię schabowych i w zasadzie nie jem ziemniaków ;)
Ja też nie lubię ziemniaków - wolę pyrki:). A co do mojej wypowiedzi to chciałem wyjasnic ,że "nie ma z urzędu" a nie , że nie załączyli w konkretnym sklepie, bo tak zrozumiałem wypowiedzi poprzedników. Na zasadzie tylnego dekielka zamiast LR-2.
PS Do postu Jan_S : Swego czasu kupiłem Canona PS A75. W kartonie był aparat i karta CF FC-32MH. Kolega , który jeździł TIR-em do Holandii za punkty ze stacji benzynowej gdzie tankował paliwo (oczywiscie w Holandii) w tym samym czasie wybrał aparat też Canona PS A75 . W zestawie były oprócz aparatu : kabelki, akumulatorki wielkokrotnego ładowania , ładowarka, karta chyba 512MB i futerał.
Wnioski pozostawiam czytajacym. Aha , aparat po przeliczeniu na złotówki wyszedł taniej niz ten kupiony w Polsce.
dziś otrzymałem 40-150 R w wersji low budget
bez kartonika, bez osłony, bez oryginalnego tylnego dekielka, bez woreczka - trzeba się przyzwyczaić :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jendrusz
dziś otrzymałem 5-150 R w wersji low budget
bez kartonika, bez osłony, bez oryginalnego tylnego dekielka, bez woreczka - trzeba się przyzwyczaić :)
A co to za wersja? 5-150R ?
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
A co to za wersja? 5-150R ?
poprawione - 40-150 R :)