Cytat:
Zamieszczone przez osiołek
Przymyka. Mam ta sama przejściówkę do Jupitera z sig'a.
Wkręcając pierścień automatycznie naciska on na bolec, który się chowa.
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez osiołek
Przymyka. Mam ta sama przejściówkę do Jupitera z sig'a.
Wkręcając pierścień automatycznie naciska on na bolec, który się chowa.
Pozwolę sobie nieco odkurzyć wątek, ponieważ się gubię i potrzebuję porady. Wiem, że dużo osób z tego forum ma przejściówkę M42 -> 4/3.
Wiem, że dużo osób tą przejściówkę nabyło od producenta z Lublina.
Przeszukałem bardzo dużo starych, nowych wątków, ze szczególnym uwzględnieniem tych trzech:
- bieżący wątek
- ten wątek
- i ten najdłuższy, E-system M42
Przyznam się, że jestem strasznie zagubiony. Chodzi mi konkretnie o tą przejściówkę z Lublina. Spotkałem masę różnych, bardzo sprzecznych opinii. Że jest dobra, że jest zła, że jest fatalna.
Jedni piszą o opiłkach, które podobno zostają w komorze lustra, inni piszą, że absolutnie nic takiego nie ma miejsca... Sam już nie wiem. Potrzebuję nabyć taką przejściówkę i gdyby nie to, że martwią mnie właśnie te opinie o tych nieszczęsnych opiłkach, to już dwa dni temu składałbym zamówienie, a tak to siedzę i przeszukuję forum ;) Notabene, jak sprawdzić jakość wykonania takiej przejściówki? Czy organoleptycznie, nie przykręcając pierścienia do body jestem w stanie sprawdzić te legendy o odrywających się opiłkach?
Który z adapterów wybrać?
Lublin? (50 zł, "opiłki")
Wodzisław Śląski? (trochę odstrasza mnie niska cena, bo wg zasad ekonomii nie można kupić dobrego produktu za zbyt małą ilość pieniędzy :mrgreen: poza tym nie znalazłem jakichś opinii na jego temat)
"adapter japoński"? (jeśli japoński, to czemu tak tanio?)
Łódź? (jest najdroższy, 110 zł, ale przyznam, że przynajmniej na zdjęciach wygląda porządnie, a jestem w stanie dopłacić byle tylko mieć pewność że kupię coś porządnego...)
nie ma testu na żadne opiłki - sprawdzasz wizualnie. Moim zdaniem po prostu zdarzył sie komuś niefart - jakaś niedoróbka we frezowaniu tudzież toczeniu i stąd te opiłki były kiedyś - myślę że początkowe egzemplarze miałby ten problem teraz jest wszystko ok. Bierz tą przejściówkę z Lublina z blokadą bolca automatyki - będzeisz zadowolny a za zaoszczędzoną kasę zapodasz sobie klasycznego Heliosa na początek w cenie ok 30 zł :]
pzdr
Dziekan
poszedłbym za rada dziekana
mam przejsciowke z Lublina i jestem zadowolony
Ja mam adapter z Wodzisławia śląskiego, i moim zdaniem jest wykonany dość dokładnie, opiłków nie zauważyłem, w body siedzi stabilnie, szczerze mówiąc jestem zadowolony z zakupu.
Dzięki za odpowiedź :) "z blokadą bolca" to rozumiem, że z tej strony jest to ta opisana jako "Olympus 4/3 (E1 E330 E500) / M42" za 50 zł, tak?Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
Heliosa już mam ;)
Fizycznie jeszcze nie, ale już zakupiony, czekam na dostawę :razz:
Pzdr,
r.
EDIT:
Dzięki za pozostałe podpowiedzi. Exys, jednak chyba zaryzykuję tą z Lublina :) Pozdro.
Ja kupowalem w ciemno i niewiadomo czy miałem szćzeście czy poprostu te adaptery są wszytkie takiej jakości, ale myśle, że z czasem pojawi się ich więcej na forum wiec będzie można powiedzieć o nich cos więcej
Ja kupowalem miesiac temu i nie narzekam. Zadnych opiłek.
ja żadnych syfów wewnątrz aparatu nie widziałem (w sumie to staram się tam nie grzebać), ale przejściówka sama w sobie trochę mi się 'powycierała'. nie wiem, czy w czasie przykręcania/odkręcania czy w czasie transportu. mam tą z lublina (jeszcze kosztowała 80zł jak kupowałem :roll:). ogólnie raczej jest niegroźna. w każdym razie już od jakiegoś czasu nie używam m42 (dokładniej to od chwili zakupu 40-150). no chyba, że heliosa do makro, ale to też tylko do czasu zakupu 35mm
kupowałem u producenta z Lublina z blokadą przysłony. Wymieniałem dziesiątki obiektywów w tym 180/2.8 a więc duży i ciężki i po takiej eksploatacji żadnych mankamentów. Adapter świetny gorzej dobrać dobrze rysujący obiektyw.