:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Wersja do druku
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Calkiem przyjemna fotka, aczkolwiek jakies chmurki by sie przydaly. Bo tak jakos pusto na tym niebie...
Horyzont rzeczywiscie jest poziomy, aczkolwiek wydaje sie, ze poziomy nie jest. Wszystko przez, moim zdaniem, plat ziemi, ktory najpierw idzie (od lewej) wzdluz horyzontu, a potem skreca, co na zdjeciu wyglada jakby opadal. Wydaje mi sie, ze przez to dostajemy zludzenia, ze caly horyzont jest krzywy.
Pzdr
suchar: masz rację to złudzenie.Często bywa tak ze obraz poprzez umieszczone na nim elementy,ich barwę,kształt i wielkosc,powodują złudzenie ze obraz "leci" lub "ciąży" w jedna ze stron.
Zapraszam tym razem na spacer po... bagnach w Dolinie Bystrzycy ;)
Na początku idziemy całkiem przyjemnymi ścieżkami:
1.
Nie zastanawiamy się jeszcze, kiedy jakiś patyk wybije nam oko, tudzież oko aparatu... później przedziaramy się już przez krzaki (oszczędzę zdjęć, bo to nic ciekawego ;) ) i zaczynamy stąpać po nieco mniej stabilnym gruncie ;) mokre nogawki i przemoczone buty to pierwszy znak, że jest się na miejscu :mrgreen:
2.
3.
4.
Później możemy wracając postanowić iść na skróty i nadziać się na sześcioro oczu (gdzie ta jedna sarna ma nogę?! :shock: ). Wtedy zaczynamy już żałować, że to... nie ten obiektyw :twisted: :cry: ;)
5.
Ponieważ jednak sarny nie mają zamiaru Ci pozować (nie ten aparat? nie ten fotograf??? ;) ), wtedy uskuteczniamy sprint na zasadzie "ja chcę jeszcze jedno zdjęcie":
I to tyle ;) Z bagnami jest ta ciężka sprawa, że wszędzie jest pełno gałęzi i nie bardzo są fotogeniczne ;) Pomijam fakt, że Zubilewicz mówił, że będzie +7 i słońce :evil: ;)
Widzisz, telewizja kłamie, jak zawsze :)Cytat:
Pomijam fakt, że Zubilewicz mówił, że będzie +7 i słońce
Uwielbiam takie wycieczki po lasach, sam się nieraz włóczyłem, chodzenie po bagnach wciąga.
Jednak stwierdziłem, że zdjęcia w lesie to tylko ze statywem ( szczególnie, gdy operuje się stosunkowo ciemnymi 14-45/40-150 )
Hm to chyba zależy od dystansu, jaki się przemierza? ;)Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor
dobrze naświetlone kadry, pracujesz w manualu?
pozdrawiam
Staram się... :oops: różnie to póki co wychodzi... część za jasnych, część bardzo ciemnych... ale metodą prób i błędów... ;) powolutku, powolutku... sarny lekko przyciemniłam w PSie, kiedy kadrowałam, bo były w oryginale za bardzo jasneCytat:
Zamieszczone przez willow32
Żmija do kolekcji ;)
Masz nerwy, ja to bym chyba jednak dał dyla :)